Werksessie transformaties in centrumgebieden

november 2023

Elk centrumgebied kent uitdagingen. Leegstand, omgaan met parkeernormen, wonen boven winkels en functieverandering in aanloopstraten zijn bekende vraagstukken. Vaak is een transformatieproces nodig om tot een oplossing te komen. Hoe voer je dit uit?

Op donderdag 23 november 2023 stond in Hoofddorp het thema ‘transformaties van centrumgebieden in de praktijk’ centraal. Op gezamenlijk initiatief van Stad & Co en Stec Groep ging een groep enthousiaste deelnemers tijdens een interactieve training in op theorie en praktijk.

Inzicht in vastgoedperspectieven met Stec Groep

Martijn Exterkate van Stec Groep trapte de middag af. Hij gaf duiding aan uitdagingen als leegstand, de veranderende wensen van consumenten en de sleutelrol van vastgoed in transformaties. Onderbouwd door onderzoek zorgt Stec voor inzicht in de kansen en belemmeringen van centrumgebieden.

Samenwerkingen smeden met Stad & Co

Catherine Bolhuis van Stad & Co ging dieper in op de relaties met vastgoedeigenaren. Die zijn van groot belang in het behalen van gebiedsambities. Hoe maak je vastgoedeigenaren bewust van hun belang bij een vitaal gebied? En hoe zorg je dat ze hun rol oppakken bij het de uitvoering van een plintenstrategie? Met lessen uit het land liet Catherine zien dat open gesprekken, naar elkaar luisteren én het formaliseren van afspraken echt tot resultaat leidt.

Martijn Exterkate, Stec en Catherine Bolhuis, Stad & Co

Praktische inspiratie uit stadshart Zaandam

Aisha Fouad bracht op enthousiaste wijze haar aanpak in de gemeente Zaanstad tot leven. Ze begon 2020 op verzoek van de gemeenteraad met het opstellen van een Plan van aanpak leegstand. Gewapend met een plintenstrategie van Stec en ondersteund door de aanpak van Stad & Co heeft Aisha de leegstand in 3 jaar kunnen halveren en een stevige samenwerking opgebouwd met de vastgoedeigenaren. Bovendien zit er nog veel in de pijplijn. Een mooi resultaat!

Presentatie aanpak leegstand stadshart Zaandam door Aisha Fouad, gemeente Zaanstad

Locatiebezoek transformatie ‘Vier Meren’ door Wereldhave

Het praktijkevent werd vervolgd met een locatiebezoek. Martijn Ufkes en Rik Janssen van vastgoedbelegger Wereldhave lieten zien hoe Hoofddorps winkelcentrum ‘Vier Meren’ een transformatie heeft ondergaan. Een inspirerend voorbeeld waar strategie en samenwerking zorgt voor een levendig en vernieuwd winkelcentrum.

Bezoek aan ‘Vier Meren’ begeleid door Rik Janssen en Martijn Ufkes, Wereldhave

Praktische handvaten voor eigen transformaties

Voor de aanwezigen was het praktijkevent een middag vol inspiratie. Tijdens de afsluitende borrel bleek de sessie direct tot nieuwe inzichten te hebben geleid. We kunnen concluderen: van plintstrategie tot het verenigen van vastgoed; een goed plan, betrokken vastgoedeigenaren én ambitieuze ambtenaren zijn essentieel bij het transformeren van centrumgebieden.

Bent u benieuwd naar een vervolgeditie, schrijf u dan hier onder in voor onze mailing. Wilt u vrijblijvend in gesprek over uw centrum of ambitie? Neem dan gerust contact op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief & blijf op de hoogte van onze activiteiten en projecten.

*  Website URL

meer weten?

 

Catherine Bolhuis

partner
mail mij     LinkedIn