Uit een longlist van 50 dorpen, ontstond een top-5 van de allermooiste dorpen waaruit de jury een winnaar heeft gekozen. Naast Winsum waren dat Hollum (Friesland), Esloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Urk (Flevoland). De gemoedelijkheid, architectuur en levendigheid van Winsum gaven de doorslag voor de jury.
De jury bezocht uiteindelijk de vijf dorpen en koos één winnaar aan de hand van een aantal criteria. Het dorp moest onder andere levendig zijn en de verhouding tussen bebouwing en groen moet goed in balans zijn. De jury werd niet alleen aangetrokken door de mooie uitstraling van het dorp, maar ook door de gemeenschap in Winsum waarin bewoners aan elkaar denken. De vriendelijke mensen die er wonen, die écht contact met elkaar hebben en elkaar groeten op straat.
‘Het is hartstikke mooi dat alle Nederlanders nu eindelijk weten wat wij hier allang weten’, zegt Henk de Vink van Promotie Winsum, ‘en dat is dat Winsum het allermooiste dorp van Nederland is.’
Winsum heeft de uitverkiezing aan zichzelf te danken. ‘Want als je het juryrapport leest, dan ligt het aan de mensen die hier wonen, de huizen die hier staan, aan het groen en het water. Winsum is, samen met Obergum, een prachtig tweelingdorp. En nu weet heel Nederland dat. Als ik de jury zo hoor was het echt het een geheel, aldus De Vink.
‘Fantastisch, dit is iets waar wij al die tijd mee bezig zijn geweest’, reageert Tina Lantink van de ondernemersvereniging. ‘Wat Henk al zei: wat wij al wisten, zien ander mensen nu ook. Een mooi dorp, met heel veel bezienswaardigheden, geschiedenis, groen en monumenten.’
”We gaan direct om de tafel zitten’, om door te pakken. Ten eerste om te kijken hoe we deze week doorkomen. Daarna zal er een groep samengesteld moeten worden die deze uitverkiezing verder voort gaat zetten. Om het uit te melken, om het een beetje oneerbiedig te zeggen.”
-Tina Lantink, ondernemersvereniging
De jury van het allermooiste dorp van Nederland bestond uit: Wim Daniëls (cabaretier en schrijver), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit, juryvoorzitter).