Video: Verschil maken door verschil te maken

Nu de wereld op zijn kop staat door het coronavirus en alles verre van ‘normaal’ is, is het voor veel ondernemers in binnensteden, dorpscentra, winkel- en horecagebieden een pittige klus om hun gebied gastvrij en veilig onder de aandacht te brengen.

Aantrekkelijk en herkenbaar op de kaart zetten

Niet alleen het koopgedrag van consumenten verandert – van fysiek naar online – ook het uitgavenpatroon en de belevingsbehoefte van consumenten is momenteel anders. In onzekere tijden houdt de gemiddelde Nederlander de hand nou eenmaal sneller op de knip. Maar dat betekent niet dat het promoten van een gebied geen uitkomst meer kan bieden. Juist in deze unieke situatie is het kansrijk om – in samenwerking met alle partijen in het gebied – een winkelstraat, dorpscentrum of binnenstad te onderscheiden en aantrekkelijk én herkenbaar op de kaart te zetten. Het helpt nieuwe bezoekers aan te trekken, bestaande bezoekers te behouden en hun loyaliteit te vergroten. Nu én na de coronacrisis.

Benut het onderscheidend vermogen

Maar hoe benut u nu het volledig onderscheidend vermogen van uw gebied? Onder onderscheidend vermogen  verstaan we het potentieel aan authentieke, aantrekkelijke, geloofwaardige en relevante kenmerken en kernwaarden van een gebied. Gebieden die hiervan een eigen en passende combinatie consequent en aansprekend weten uit te dragen, winnen aan persoonlijkheid en herkenbaarheid. En dit vergroot de mogelijkheden om gericht de juiste doelgroep aan te spreken! 

Identiteit, positioneren, branding?

Plekken met een verleden hebben het makkelijk. Hier laat het onderscheidend vermogen zich letterlijk aanwijzen. Soms zijn het de persoonlijke verhalen van mensen uit een gebied. Een opvallende ondernemer of een bijzonder aanbod. Negen van de tien keer gaat het om ongrijpbare elementen zoals een vibe of sfeer die feilloos wordt herkend door de bezoekers. Stad & Co helpt speuren naar aanknopingspunten en inhoud om een uniek en pakkend verhaal te ontwikkelen met voldoende haakjes om de strategie op aan te passen. Een herkenbare gebiedsidentiteit kan ook worden gebruikt in een positioneringsstrategie of een plek krijgen in een brandingcampagne.

Video gebiedsbranding

In 2018 maakte Stad & Co in samenwerking met ondernemers en experts een video over onderscheiden door middel van gebiedsbranding. Verschillende ondernemers en experts delen in deze video wat gebiedsbranding voor het (winkel)gebied oplevert, weliswaar vóór de crisissituatie. Maar Stad & Co is ervan overtuigd dat gebieden in het verleden, nu én in de toekomst verschil kunnen maken door verschil te maken. Nieuwsgierig? Bekijk de video of bezoek de onderscheidende stad!

meer weten?

 

Eveline van der Vliet

senior communicatiespecialist
mail mij     LinkedIn