Video: recap WeMakeThe.City festival

'Zoveel mogelijk drank verkopen en that's it'... een verkeerd imago van kroegen, zo is mijn ervaring. De kroegeigenaren zijn zich bewust van hun maatschappelijke rol, werken samen en hebben veel verantwoordelijkheden, onder andere op het gebied van veiligheid.

Brandveiligheid in de Eindhovense kroegen

Brandveiligheid is een zeer belangrijk item voor kroegen; voor de bezoekers een vanzelfsprekendheid en voor de kroegeigenaren een grote verantwoordelijkheid. De Eindhovense kroegen worden hierbij geholpen door het Stapperspanel. Alle kroegen worden tweemaal per jaar bezocht en geadviseerd over een drietal brandveiligheidsaspecten: nooduitgangen, noodverlichting en brandblusapparatuur. Zo hebben de kroegen extra zekerheid dat zij de brandveiligheid voor iedereen op orde hebben.

Het stapperspanel, dat bestaat uit een vrijwilligerspoule, vult de brandweer aan. De brandweer heeft namelijk niet genoeg mankracht om bij iedereen preventieve controles uit te voeren.

“De kroegbazen zijn zelf naar de gemeente Eindhoven gegaan met vragen over de brandveiligheid. Zij wilden weten wat er verbeterd kan worden en hoe we dat kunnen aanpakken. Om de horeca tegemoet te komen heeft de gemeente ons benaderd om gezamenlijk het Stapperspanel op te richten .”

-aldus Serge Hoes (vrijwilliger van het eerste uur).

Geen controle, maar advies!

Het Stapperspanel heeft enkel een signalerende taak en geen handhavende taak. Er is dus geen sprake van een officiële controleronde; die kan alleen door de brandweer worden uitgevoerd. Het team bestaat uit zo’n dertig vrijwilligers die de ondernemers wijzen op onveilige situaties én zorgen voor de betrokkenheid bij een veilig uitgaansleven.

Samenwerking tussen drie o’s

Het project Stapperspanel bestaat uit een samenwerking tussen de drie o’s: overheid, onderwijs en ondernemers. Namens de ondernemers participeert de Stichting Horecaplatform Eindhoven (SHE)(1). De overheid is vertegenwoordigd via de gemeente Eindhoven en de brandweer. Het Summa College is participant namens het onderwijs. De deelname aan dit project past mooi in het studieprogramma van de studenten. Zij lopen mee met het panel en doen zo praktijkervaring op.

Meehelpen?

Woon je in Eindhoven of in de omgeving en ben je geïnteresseerd in horeca en brandveiligheid? Dan is deelname aan het panel iets voor jou! Wil jij meehelpen? Dan zie ik je reactie graag tegemoet!

Peggy van Stad & Co

(1) De SHE is het overkoepelende samenwerkingsverband van de binnenstedelijke horeca in Eindhoven.

meer weten?

 

Peggy Smulders

adviseur
mail mij     LinkedIn