Video: Is elke stad te verkopen?
In het NPO 2-programma ‘Stand van Nederland: Generatie Next’ duiken jonge programmamakers in actuele economische vraagstukken. In de uitzending van 22 april is het onderwerp het resultaat van citymarketing. Verschillende experts delen hun visie op de vraag waarom citymarketing wel of niet succesvol is.
Annemieke van Wegen-Delhaas, citymarketeer bij de gemeente Rotterdam, legt uit dat citymarketing meer is dan alleen een pakkende slogan. Het gaat om de waarden en mentaliteit van mensen. Rotterdam staat bekend als een stad met lef en ondernemerschap, waar mensen van diverse achtergronden samenleven. Die diversiteit maakt het boeiend. Volgens Van Wegen-Delhaas begint citymarketing bij de stadstrots van de bewoners.
Peter Pot, docent en marketingstrateeg, stelt dat citymarketing een instrument is voor gemeenten om het ruimtelijke gedrag van inwoners, toeristen, bedrijven en studenten te beïnvloeden. Vooral krimpgemeenten in het noorden en oosten van het land willen graag dat mensen blijven of komen. Dit kan worden gerealiseerd door bijvoorbeeld een breed brand uit te rollen, een nieuw gezicht of verhaal aan een stad te geven of door (grote) evenementen te organiseren. Pot noemt drie strategieën waar gemeenten vaak naar vluchten:
- Ontwikkelen van grote gebouwen
- Organiseren van grote evenementen
- Uitvoeren van promotionele campagnes, zoals ‘Er gaat niets boven Groningen’
Maar het is goed te beseffen dat er geen one-size-fits-all aanpak bestaat. Voordat je aan de slag gaat met citymarketing, moet je je bewust zijn van de waarden van je stad en zeker weten dat deze overeenkomen met hoe mensen je zien. Op basis hiervan kun je beleid ontwikkelen, plannen maken, evenementen organiseren en ondernemingen opzetten.
Benieuwd of elke stad te verkopen is? Bekijk dan hier de volledige uitzending.
Meer weten over gebiedsidentiteit of positionering? Of behoefte aan een ‘verhaal van uw gebied’? Neem dan contact op met onze communicatiespecialist Eveline van der Vliet.