Video: Een gedeelde tuin voor de hele buurt

A.s.r. Real Estate heeft woningen ontwikkeld op het Amsterdamse Zeeburgereiland, wat heeft geleid tot meer verstening in plaats van vergroening. De landelijke vastgoedinvesteerder voelde een sterke behoefte iets voor de maatschappij terug te doen. Dankzij een unieke samenwerking tussen bewoners, gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad, a.s.r. Real Estate en diverse andere vastgoedpartijen is op het Zeeburgereiland een buurtmoestuin van circa 1.000 m2 gerealiseerd. Eind 2020 werd op een tot voor kort onbekend terrein de Zeeburgertuin aangelegd.

De Zeeburgertuin is ontwikkeld vanuit een integraal perspectief, waarin de gezondheid van de mens, de gezondheid van de stad, écht samenzijn en zorgdragen voor buurtbewoners onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Dbuurttuin is een plek waar buren elkaar kunnen ontmoeten, eigen kruiden en eetbare bloemen kunnen plukken en in de schaduw van fruitbomen kunnen relaxen. Er zijn ongeveer 40 à 50 bewoners actief in de tuin, ieder met hun eigen stukje grondDe Zeeburgertuin draagt bij aan sociale cohesie, klimaatbestendigheid en meer biodiversiteit in de wijk. 

Benieuwd hoe de bewoners uit Zeeburg, De Gezonde Stad en a.s.r. Real Estate de gezamenlijke ontwikkeling van een buurttuin hebben ervaren? Bekijk de video!