Rauws is ervan overtuigd dat het plannen van de stad anders moet. Kritische burgers, spontane veranderingen en de snelheid waarmee innovaties elkaar opvolgen, maken één ding duidelijk: een groots toekomstplan waarin de stad over vijftig jaar staat uitgetekend, brengt niemand verder. De puzzel die ‘de stad van morgen’ is, wordt steeds ingewikkelder. Planprocessen verlopen nu al anders. In plaats van een plan opstellen met experts, zit een planoloog tegenwoordig eerst aan tafel met alle betrokkenen uit een gebied om daarna vanuit een gezamenlijke visie te plannen.
Toch kan dit proces volgens Rauws nog anders worden ingestoken: ‘Planologen moeten de stad helpen zichzelf aan te passen aan veranderingen’. De toekomstige ontwikkeling van de stad is een spontaan proces, waarbij de gebruikers aan het roer staan. Drie randvoorwaarden hiervoor zijn:
Benieuwd hoe die randvoorwaarden in de praktijk kunnen worden toegepast? Bekijk dan snel de video!
De Universiteit van Nederland is een stichting met als missie om wetenschap toegankelijk te maken voor iedereen. De stichting werkt samen met de 14 Nederlandse universiteiten. De beste wetenschappers van Nederland geven gratis college op internet.