Utrecht is een snelgroeiende en levendige stad, onder meer door het brede aanbod aan festivals en evenementen. Evenementen brengen cultuur dichtbij. Ze zorgen voor werkgelegenheid, bestedingen en ontmoeting. Bewoners en bezoekers kunnen daar samen van genieten. De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat evenementen goed ‘landen’ in de stad. Utrecht moet bruisen en wel zó dat zowel bezoekers als bewoners kunnen genieten van festivals in de stad.
Om goed inzicht te krijgen in de mogelijkheden van iedere locatie brengen we alle 39 locaties in beeld: we maken een locatieprofiel, waarin we de locatie beschrijven, aangeven wat de mogelijkheden van de locatie zijn en waarin we richtlijnen voor het gebruik geven. Dat doen we in vier fases. Eerst checken we alle feiten en wetenswaardigheden: wat voor soort locatie is het, zijn er bomen, is er water, zijn er stroompunten aanwezig, hoe is de bereikbaarheid, liggen er woningen in de nabijheid? Ook wordt in de eerste fase het advies van experts ingewonnen over onder andere ecologie, geluid, duurzaamheid en veiligheid. Dan maken we een vertaalslag: wat betekent deze informatie voor het gebruik van de locatie? Hoe maken we een goede afweging tussen de verschillende belangen en behoeften? In deze fase komen we tot goede richtlijnen voor passend gebruik van de locatie. Daarna gaan we met organisatoren, omwonenden en belanghebbenden in gesprek over de richtlijnen: hebben we de goede richting te pakken? En als we alles hebben afgewogen stelt de gemeente de voorlopige locatieprofielen vast en gaan we ervaring opdoen met het gebruik ervan.
Locatieprofielen bieden inspiratie en informatie aan organisatoren: wat is de beste plek voor mijn festival? Ze bieden duidelijkheid aan omwonenden en belanghebbenden: wat mag er voor mijn deur? Én locatieprofielen helpen de gemeente om goede vergunningen te verlenen.
Voor het in kaart brengen van alle 39 buitenlocaties voor evenementen trekken we ruim een jaar uit. Eind 2019 hopen we het project af te ronden.