Een aantal weken geleden viel er bij 10.000 willekeurig gekozen inwoners van Utrecht een brief op de deurmat. Een uitnodiging om deel te nemen aan het ‘gesprek met de stad’ over evenementenlocaties. Beoogd doel van onze lotingsmethodiek: komen tot een zo representatief mogelijke groep Utrechters. Na aanmelding en loting bleven hiervan circa 200 inwoners over als uitverkorenen om deel te nemen aan het stadsgesprek. Daarnaast benaderden we belangenorganisaties en evenementenorganisatoren die stadsbreed actief zijn.
Pascal Spijkerman van Stad & Co trapte de avond af met een interactieve paneldiscussie. Een scala aan belangenbehartigers kreeg de gelegenheid om ten overstaan van de zaal te reageren op stellingen als: ‘Utrecht is een snelgroeiende stad, en het aantal evenementen moet meegroeien’. Maar ook: ‘Evenementen moeten beter verspreid worden over het jaar’. Inwoners in de zaal stemden eveneens mee via hun telefoon. Deze interactieve sessie bood de deelnemers goed inzicht in de verschillende belangen die spelen rondom Utrechtse evenementenlocaties.
‘Met een grote groep Utrechters spreken we vanavond over #evenementen in de stad. Hoe kunnen we bijvoorbeeld komen tot leuke evenementen. En ook passende evenementen in de buurten en wijken verspreid over #Utrecht’
– wethouder Klaas Verschuure (Twitter) –
Na afloop van de paneldiscussie namen de deelnemers zelf plaats aan de tekentafel. In 25 groepjes van 8 tot 10 personen gingen de inwoners van Utrecht aan de slag met het uitdenken van hun ideeën voor evenementen in de stad. In de eerste ronde werd vanuit verschillende standpunten nagedacht over ‘hét ideale evenement’ voor de gemeente Utrecht.
In de tweede ronde maakten we een verdiepingsslag. We spraken met elkaar over de identiteit van Utrecht in relatie tot het aantrekken van passende evenementen, verduurzaming van de evenementenbranche, spreiding van evenementen over de stad en door het jaar heen, sociale meerwaarde en de verhouding tussen leefbaarheid en levendigheid.
De resultaten van beide werksessies werden door de deelnemers vastgelegd op flip-overvellen. Vervolgens pitchten de Utrechters hun meest relevante en leukste ideeën. Ondertussen maakte tekenaar Rolf Resink een fantastische illustratie als samenvatting van al deze ideeën, waar het enthousiasme vanaf spatte. Een mooi resultaat van een zeer geslaagde, energieke en positieve avond.
Met een flinke dosis energie na deze succesvolle participatiebijeenkomst, trekt het Stad & Co-team de komende weken verder Utrecht in om nog meer input op te halen bij alle stakeholders. In verschillende buurten gaan we met omwonenden van buitenlocaties in gesprek over het karakter en de kenmerken van de buurt, spreiding en communicatie rondom evenementen.