Utrecht: Gebiedsmanagement 'new business district'

februari 2021

Wie Utrecht Centraal via de 'Jaarbeurszijde' verlaat, betreedt een gebied dat volop in ontwikkeling is. Stad & Co gaat het gebiedsmanagement verzorgen van dit ‘new business district’. Door breed gedragen en gezamenlijke doelen te formuleren waaruit concrete acties voortkomen, ondersteunt Stad & Co een aantal ondernemers uit het gebied bij het nemen van slimme en toekomstbestendige beslissingen.

Trekkingsgebied 60A, gebied met ambitie

Utrecht heeft een stadsbreed ondernemersfonds met verschillende deelgebieden. Elk gebied beschikt over haar eigen budget en mag zelf bepalen waar het geld aan wordt besteed. ‘Trekkingsgebied 60A’ is het gebied aan het Jaarbeursplein en de Graadt van Roggenweg-Westplein.  Het heeft de allure van een zakendistrict en laat zich inspireren door de Amsterdamse Zuidas. De ondernemers hebben dan ook de gezamenlijke ambitie om een soortgelijke gebiedsontwikkeling door te maken. Samenwerking, binnen het gebied én met omliggende gebieden, is hierbij essentieel.

Samenwerking met aangrenzend gebied

Stad & Co-adviseur Peter van Gool heeft vanuit zijn rol als gebiedsmanager van het aangrenzende Lombok (Kanaalstraat en omgeving), in de zomer contact gezocht met het kernteam van trekkingsgebied 60A. Het doel is om gezamenlijk op te trekken en te profiteren van de beoogde ontwikkelingen. Want dat zijn er nogal wat. Zo zijn er plannen voor een herinrichting van de Kanaalstraat, het Beursplein en het Westplein en een verlegging van de Graadt van Roggenweg en de Damstraat.

”De Kanaalstraat kan nog waardevoller worden voor mensen die in het ‘new business district’ werken. Denk alleen al aan het voorzien in dagelijkse boodschappen en lunchwandelingen.”

– Peter van Gool, gebiedsmanager Kanaalstraat en omgeving

Dat smaakt naar meer!

In de afgelopen jaren hebben de samenwerkende ondernemers op het Jaarbeursplein/Graadt van Roggenweg-Westplein – waaronder het Park Plaza Hotel, NH Hotel, WTC Utrecht en de Volksbank – al flink aan de weg getimmerd. Zo hebben zij onder meer, in samenwerking met skaters, bootcampers en overige gebruikers, een hypermoderne skatebaan en outdoor fitness gerealiseerd tussen het Jaarbeursplein en het voormalige busplatform. Het laatste jaar is er bovendien, in samenwerking met een Utrechtse brandbureau en reclamebureau een passende programmering ontwikkeld voor het gebied. De kunstzinnige oranje hijskraan in het gebied staat symbool voor de lokale verandering en transitie. Deze eerste ontwikkelingen smaken naar meer!

Rol Stad & Co

Stad & Co gaat een aantal ondernemers aan het Jaarbeursplein en de Graadt van Roggenweg-Westplein ondersteunen door middel van gebiedsmanagement. De invulling van gebiedsmanagement is situationeel en altijd maatwerk. Voor dit gebied ligt de focus op ondersteuning bij het nemen van slimme en toekomstbestendige beslissingen. Om dit te realiseren helpen we gezamenlijke doelen te formuleren en concreet te realiseren. Daarnaast zetten we in op een hogere organisatiegraad en initiëren we nieuwe projecten met potentie, of trekken deze aan. Met deze brede aanpak wil Stad & Co een totaaleffect realiseren voor de volledige omgeving, waaronder ook aangrenzende gebieden. De adviseurs die hier met veel plezier aan het werk gaan, wonen in Utrecht, hebben een netwerk in de stad en zijn bekend met het stationsgebied.

Meer weten?

Benieuwd wat gebiedsmanagement voor uw binnenstad, dorpscentrum of winkel- of horecagebied kan betekenen? Neem dan contact op met Pascal Spijkerman

SkateOn

meer weten?

 

Pascal Spijkerman

senior adviseur
mail mij     LinkedIn
 

Charlie Hoge

adviseur
mail mij     LinkedIn
 

Peter van Gool

senior adviseur
mail mij     LinkedIn