In veel steden en dorpen spelen economische, sociale en ruimtelijke vraagstukken. Winkelgebieden worstelen met veranderend consumentengedrag dat wordt aangejaagd door nieuwe technologieën en businessmodellen, de bevolking blijft – niet alleen in steden – groeien en de stikstofcrisis en de klimaatopgave vragen om grootschalig ingrijpen. Allemaal veroorzaken ze andere behoeften en belevingen in de samenleving. Woningnood, leegstand en druk om te verduurzamen vragen dringend om een nieuwe kijk op de invulling van bestaand vastgoed.
Leegstaand commercieel vastgoed is vooral een probleem in middelgrote steden. Veel gemeenten kiezen ervoor om naast ‘compacter maken’ van hun binnenstad of centrumgebied, nieuwe of extra functies toe te voegen zoals wonen (boven winkels). Daarnaast nemen ze op veel plekken de openbare ruimte en verkeersinfrastructuur onder handen en stimuleren ze nieuwe invullingen van leegstaande panden op opvallende zichtlocaties. Ook op bedrijventerreinen is functiewijziging of -uitbreiding steeds vaker aan de orde. Ook hier is wonen een belangrijk thema, maar ook verduurzaming, opleiden, innoveren en ambachtelijk produceren. In alle gevallen is een verkenning van de wensen en behoeften van zoveel mogelijk belanghebbenden en (nieuwe) gebruikers steeds een goede start van de planvorming of de invulling
Een gebiedstransformatieproces verloopt vaak complex en onoverzichtelijk. Betrokkenen voelen niet altijd de urgentie en soms lijken de belangen (op korte termijn) tegenstrijdig. Regelgeving en versnipperd eigendom maakt de opgave nog ingewikkelder. Een multi-stakeholderproces waarin eerst een gezamenlijke visie op de toekomst van het gebied wordt geformuleerd is daarom een verstandige keuze. Wat de aanleiding van de gewenste functieverandering ook is: processen waarin publieke en private partijen samen optrekken én samen met de omgeving plannen maken en uitvoeren, zijn het meest succesvol.
Ook aan de slag met het transformeren van leegstaand commercieel vastgoed? Stad & Co heeft alle kennis en kunde in huis om de transformatie van een gebied te op te starten en te begeleiden. De aanpak van Stad & Co is altijd op maat, waarin we de rol van onderzoeker, expert, kwartiermaker, verbinder, procesbegeleider en projectmanager kunnen invullen, afhankelijk van de behoefte en de situatie. In het hele proces combineren we deskundigheid met bestuurlijke sensitiviteit, luisteren en dóen. Het opbouwen van de samenwerking, vertrouwen en enthousiasme voor het proces zijn hierin randvoorwaardelijk.