Nederlandse gemeenten spannen zich in voor compacte en vitale binnensteden. Het dringend tekort aan betaalbare woningen en de toenemende leegstand in winkelgebieden vraagt om gerichte transformatie. Een complexe opgave. Want wat betekent deze ruimtelijke-economische focusverschuiving voor de dynamiek, functies, openbare ruimte, vergroening en waterhuishouding in de stad van nu, en die van over twintig jaar?
Net zoals de samenleving, veranderen ook steden met de tijd. Wanneer we niet aan de stad blijven werken neemt de kwaliteit af en de kans op een neerwaartse spiraal toe. Daardoor kan een mismatch ontstaan tussen de gebruikers van stad en wat ze nodig hebben. Het doel van stedelijke transformatie is het terugbrengen of behouden van de balans en dynamiek in de stad. Binnenstedelijke verversing helpt steden om in beweging te blijven.
Snel en intelligent betrekken van alle lokale en relevante publieke én private partijen in het onderzoeksproces is een vereiste, om een gezamenlijke ambitie te kunnen formuleren. Net als het in gesprek gaan met alle stedelijke gebruikers over wat nodig is. Deze aanpak resulteert in een complete opgave aan de voorkant, waardoor het transformatieplan veel meer van waarde is.
Transformeren – in een tijd van ongekende onzekerheid – vergt visie, toewijding en doorzettingsvermogen. Stad & Co gelooft in een integrale aanpak. Daardoor kunnen we meer voor onze steden betekenen. We helpen de stad zichzelf voortdurend aan te passen aan veranderingen. Middels een bottom-up proces: publieke en private partijen staan samen aan het roer en participeren en experimenteren op alle denkbare lagen binnen de gestelde spelregels.