In binnensteden, winkel- en horecagebieden, dorpen, maar ook op bedrijventerreinen heeft de overheid vaak een randvoorwaardelijke rol. Denk aan verbeteringen in het ondernemingsklimaat, de leefbaarheid, de veiligheid of de aantrekkingskracht. Veel van deze eenzijdig gestimuleerde ontwikkelingen stranden echter vroeger of later. Door vanaf dag één samen op te trekken in gebiedsprocessen, stemmen publieke en private partijen hun agenda in alle stadia af. Plannen én uitvoering winnen hierdoor aan kwaliteit en draagvlak.
Nederland kent een lange en gewaardeerde traditie van PPS-projecten en ‘polderen’. De diep gewortelde gewoonte is echter geen instant recept voor succes. Wie naar de PPS-praktijk in de afgelopen tien, twintig jaar kijkt, ziet dat overheid en bedrijfsleven vaak beter kunnen samenwerken dan ze feitelijk doen. Alles begint met de overtuiging dat je samen verder komt dan alleen. Daarna komt het aan op elkaars taal, taken en talenten gaan begrijpen en benutten.
Belangrijke spelregels zijn: interesse hebben en houden in elkaars afwegingen, kennis halen én brengen, samenwerken met open vizier, vertrouwen ondersteunen door goede afspraken te maken en commitment aan gezamenlijke doelen. Op deze manier samenwerken, leidt tot transparantere besluitvorming, meer onderling begrip en betere resultaten. Logisch want hoe meer belanghebbenden ja zeggen, hoe groter de impact, hoe steviger het draagvlak en hoe hoger het rendement van de gemaakte keuzes of het uitgestippelde beleid wordt.
Stad & Co is expert in het opzetten, evalueren en verbeteren van publiek-private samenwerkingsverbanden. We kijken naar wat aanwezig en wat nodig is. Onze adviezen en analyses zijn altijd maatwerk. Concreet helpen we mensen en organisaties om professioneel en georganiseerd samen te werken door ze te betrekken en te verbinden, hun belangen te expliciteren, gemeenschappelijke doelen te formuleren, middelen te organiseren en processen te (bege)leiden. We hebben een scherp oog voor waar de energie zit en mobiliseren die bottom up.