Steeds meer overheden, ontwikkelaars en marktpartijen komen tot het besef dat participatie van inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid onmisbaar is. Participatie laat zich ook steeds beter definiëren: mensen willen structureel actief meedoen. Ook in de gebieden waar wij werken en adviseren hangt de vitaliteit en het functioneren van het gebied sterk samen met de mate waarin en de manier waarop alle publieke en private partijen actief deelnemen, elkaar verstaan én begrijpen.
Participatie is een containerbegrip en kan op allerlei manieren worden vormgegeven. Het kan een proces zijn om iets te bereiken, maar ook een doel op zich. Ook de mate van (ieders) inspanning, zeggenschap en invloed is een variabel gegeven. Een belangrijk uitgangspunt voor de inrichting van elk participatietraject is de gewenste interactie: wat doen we samen (en wat niet), met welk doel, in welke mate, op welke momenten en op welke manier? In ons werk maken we grofweg onderscheid tussen vijf niveaus van participatie (informeren, raadplegen, adviseren, co-creëren en meebesturen). Er is daarbij altijd sprake van een of meer initiatiefnemers in combinatie met overige stakeholders. Bij iedere vorm hoort een bepaalde mate en aard van interactie tussen deze partijen.
Hoe voert u het gesprek? En hoe zorgt u ervoor dat u daadwerkelijk een brede groep stakeholders bereikt en betrekt en niet altijd dezelfde mensen spreekt? We zetten verschillende on- en offline methodieken in en doen er alles aan om álle belanghebbenden te laten participeren. We trekken de buurt in en spreken een representatieve afspiegeling van de gebruikers van een gebied. Zij zijn immers de experts. Elke mening telt en het is een gegeven dat er altijd een gemene deler te vinden is. We streven naar consensus, om vanuit hier verder te bouwen aan de toekomst.
Een succesvol participatietraject leidt behalve tot een afgewogen en stevig product of initiatief, ook tot gecommitteerde stakeholders en draagvlak en daadkracht voor de uitvoering. Hiermee neemt de kans op toekomstbestendigheid van de plannen en initiatieven toe.
Onze participatiemethodiek sluit goed aan op de ‘geest’ van de Omgevingswet die naar verwachting per 1 januari 2022 van kracht wordt. Kern van deze nieuwe wet is dat de overheid structureel burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties moet betrekken bij de inrichting van hun ruimtelijke omgeving.
De adviseurs van Stad & Co zijn thuis in ieder niveau van participatie. We werken voor én samen met overheden, ontwikkelaars, ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners, bezoekers en toekomstige gebruikers. We organiseren, begeleiden of reguleren het totale proces. Onze methoden zijn innovatief, bottom-up, op maat, resultaatgericht en energiek. Op deze manier kan iedere stakeholder zijn of haar best mogelijke bijdrage leveren.