Participatie kan voor veel overheden een struikelblok zijn, of nog erger: een ‘vinkje’. Terwijl een goed opgezet participatieproces heel veel waarde kan toevoegen aan de visie-, plan- en besluitvorming van een overheid, of van een ander initiatiefnemer met een idee of missie. Participatie zorgt er namelijk voor dat plannen – op allerlei gebieden – beter aansluiten op de behoefte van (beoogde) gebruikers. Dit vergroot de kans op succes van het desbetreffende plan, ontwikkeling, beleid, regel, ingreep, etc. Participatie gaat ook om draagvlak en commitment verwerven voor het plan en de uitvoering.
Participatie kan op allerlei manieren worden vormgegeven. Het kan een proces zijn om iets te bereiken, maar ook een doel op zich. Ook de mate van (ieders) inspanning, zeggenschap en invloed is een variabel gegeven. Een belangrijk uitgangspunt voor de inrichting van elk participatietraject is de gewenste interactie: wie doet mee, wat doen we samen (en wat niet), met welk doel, in welke mate, op welke momenten en op welke manier? Stad & Co maakt grofweg onderscheid tussen vijf niveaus van participatie (informeren, raadplegen, adviseren, co-creëren en meebesturen).
We zetten verschillende on- en offline methodieken in en streven ernaar om álle belanghebbenden te laten participeren. Zo spreken we niet alleen de usual suspects. Elke mening telt en er is altijd een gemene deler te vinden, om vanuit hier verder te bouwen aan de toekomst. Onze participatiemethodiek sluit ook goed aan op de ‘geest’ van de Omgevingswet die naar verwachting in 2022 van kracht wordt.
De adviseurs van Stad & Co zijn thuis in ieder niveau van participatie. We werken voor én samen met overheden, ontwikkelaars, ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners, bezoekers en toekomstige gebruikers. We organiseren, begeleiden of reguleren het totale proces. Onze methoden zijn innovatief, bottom-up, op maat, resultaatgericht en energiek. Op deze manier kan iedere stakeholder zijn of haar best mogelijke bijdrage leveren.