Een authentiek, geloofwaardig en collectief brand vergroot de aantrekkingskracht en de herkenbaarheid van binnensteden, winkel- en horecagebieden.
Het Engelse werkwoord ‘to brand’ betekent letterlijk brandmerken. Het schroeien van een merkteken in de huid van het vee was vroeger een gebruikelijke methode om duidelijk te maken wie de eigenaar was. Onder gebiedsbranding verstaan we het branden of ‘merken’ van een geografisch gebied, een winkelstraat of binnenstad bijvoorbeeld. Een gebiedsbrand is een geheel van samenhangende beelden, gevoelens en gedachten die regelmatige bezoekers en klanten exclusief aan een winkelstraat- of gebied koppelen. Een positief en onderscheidend brand vergroot en versterkt de aantrekkingskracht en de herkenbaarheid van een winkelgebied.
Branding van binnensteden, dorpen, winkel- en horecagebieden helpt nieuwe bezoekers aan te trekken, bestaande bezoekers te behouden en hun loyaliteit te vergroten. Daarnaast creëert gebiedsbranding gezamenlijke focus, stimuleert strategische keuzes en biedt een stevige basis voor gesprekken met stakeholders en andere samenwerkingspartners. Maar hoe werkt dat, van een plek een merk maken?
Startpunt is het beschrijven van de gebiedsidentiteit op basis van lokale kenmerken en de kernwaarden. Vervolgens bepalen gekoppelde beelden, ervaringen, overtuigingen en opvattingen in het hoofd van de consument de merkwaarden van het brand. Vanuit hier ontstaat een kernpropositie. Dit is de merkbelofte, oftewel dat wat de (huidige en gewenste) bezoekers aan beleving in het gebied wordt beloofd. Uiteindelijk wordt een brand story geformuleerd. De brand story is een verhalend sfeerbeeld met een positionering en kernpropositie als basis.
Een goed verhaal kan mensen raken en blijft lang hangen. De nieuwste succesformule in marketing is storytelling en veel grote merken zetten dit middel in. Zelfs de bakker op de hoek heeft de kracht van het verhaal ontdekt. En dat is niet gek. Verhalen geven een plek betekenis en zorgen voor connectie met de doelgroep. Storytelling kan de brandingstrategie van een gebied boosten.
Het is onmogelijk om in uw eentje de toekomst van een gebied te bepalen of de beeldvorming van een gebied te veranderen. Het is per definitie iets wat de ondernemers in de straat of het gebied collectief moeten oppakken. Liefst samen met zoveel mogelijk partijen voor wie een vitaal economisch klimaat ter plaatse belangrijk is. Vastgoedeigenaren bijvoorbeeld, zakelijke dienstverleners, culturele instellingen, bewonersorganisaties en het stadsdeel en/of de gemeente. Talloze plannen zijn in het verleden mislukt doordat partijen met een impuls dachten een gebied ‘anders op de kaart te zetten’. Voor een gedragen merk zijn alle gebruikers van het gebied essentieel. Zij moeten een zekere urgentie voelen om de toekomst van het gebied te willen sturen.
Stad & Co gidst, coacht, inspireert en motiveert. Door een ambassadeursgroep en een werkgroep in te stellen, door uw winkelstraat of -gebied in kaart te brengen, door brandingsessie(s) te organiseren. Samen met u stellen we de positionering vast en welke elementen de bouwstenen vormen van uw streetbrand. Tot slot vertaalt u, ondersteund door een marketing- of communicatieprofessional, uw vastgestelde positionering en brand naar een creatief concept, marketingstrategie en uitvoeringsplan.