Stratumseind: Fiets je ook door je eigen huiskamer?

juli 2020

De ondernemers op het Stratumseind pakken op een ludieke manier het fietsverkeer aan.

De insteek is ‘designing out crime’, niet werken met boetes maar een ludieke actie/campagne inzetten om het fietsen door de straat te stoppen. Voor het oplossen van dit probleem heeft de VHS (Vereniging Horeca Stratumseind) met coördinatie van Stad & Co de hulp ingeschakeld van studenten van het Sint Lucas. Op 17 en 18 juli is op drie punten op het Stratumseind een huiskamer gecreëerd waar je uiteraard niet doorheen fietst. Dit doe je thuis namelijk ook niet. 

Het Stratumseind ondervindt al langere tijd hinder van het fietsverkeer. Roland van de Gevel (bestuurslid VHS):

“Veel mensen weten het niet, maar er geldt een fietsverbod tussen 14.00 en 07.00 uur op het Stratumseind. Het ergste zijn de delivery’s die op hun elektrische fiets snoeihard door het publiek heen scheuren om bestellingen thuis te bezorgen”

Op zaterdagavond zijn er de horecastewards die het fietsverkeer tegenhouden, maar op de doordeweekse dagen overdag wordt er niet gehandhaafd. Vanwege de coronacrisis groeit het aantal bezoekers dat overdag het Stratumseind bezoekt om gezellig een terrasje te pikken. Omdat dit al een aantal zeer onveilige situaties teweeg heeft gebracht is het de hoogste tijd om tot actie over te gaan.

Met deze actie wil de VHS niet alleen de veiligheid van haar gasten waarborgen, maar ook de gastvrijheid versterken. De actie werd als een succes ervaren en wordt mogelijk herhaald in de nabije toekomst.

Bekijk de actie hier!

Benieuwd naar de actie? Bekijk hier de video die Omroep Brabant heeft gepubliceerd.

 

meer weten?

 

Eugène van Gerwen

oprichter en senior adviseur
mail mij     LinkedIn