Samen werkt

Hoe gaan we om met de veranderende functies en de steeds complexer wordende opgaven voor centrumgebieden? ‘Samen werkt’ helpt bij het bepalen van de beste organisatievorm. Het werkboek als handvat, een dashboard vol inzicht en workshops om op door te pakken. Samen werkt: het startpunt voor de centrumorganisaties van morgen.

Samen werkt – de centrumorganisaties van morgen

Leegstand, vergroening en transities van winkelen naar bijvoorbeeld wonen of werken. Herkenbare uitdagingen voor veel centrumorganisaties. Centrumgebieden veranderen. Om die veranderingen in goede banen te leiden, is een goede samenwerking tussen alle stakeholders in centrumgebieden onmisbaar. Maar; hoe krijgen we dit voor elkaar? Wat zijn passende organisatiemodellen voor de toekomst? En hoe zorgen we voor professionaliteit en borging? Belangrijke vragen, die de basis vormen voor ‘Samen werkt – de centrumorganisaties van morgen’.

Ook toepasbaar op uw gebied!

In samenwerking met Platform DNWS, Hogeschool van Amsterdam en vele tientallen experts zijn we aan de slag gegaan. Het resultaat:

  • een werkboek voor centrumorganisaties van morgen,
  • een dashboard met relevante data over de ontwikkeling en organisatie van centrumgebieden tussen 2013 – 2023.
  • en startpunt voor 2024, wanneer we op lokaal niveau komen helpen met uitdagingen tijdens ‘Samen werkt’ workshops.

 

Congres op 6 november 2023 in Rotterdam

De gemeente Rotterdam was host voor het landelijke congres ‘Samen werkt’. Meer dan 250 collega’s van gemeenten, ondernemersfondsen, centrumorganisaties en andere samenwerkingsvormen namen deel aan dit congres. Hier is ook het eerste exemplaar van het werkboek overhandigd aan de Rotterdamse wethouder Robert Simons. Naast de presentatie van het werkboek bestond de dag uit interactieve workshops, dynamische stadstours en ruimte om te netwerken met ruim 250 collega’s! Wilt u nog even nagenieten? Bekijk hier de aftermovie.

Partners 'Samen werkt'

Aan de slag met Samen werkt

Centrumorganisaties van morgen

'Het onderzoek is de basis voor dit handzame werkboek. Geen rapport wat in een lade belandt, maar een praktisch document waar u écht mee aan de slag kunt.'

Op basis van literatuuronderzoek, denksessies met experts, ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeenten verspreid over het land is het werkboek ‘Samen werkt’ ontwikkeld. Het werkboek kunt u hier downloaden (pdf).

lees meer + lees minder -

'Ontwikkelingen in centrumorganisaties 2013 - 2023'

'Hogeschool van Amsterdam heeft met kwantitatief onderzoek de trends en ontwikkelingen van centrumorganisaties en centrumfondsen in beeld gebracht. Een handzaam dashboard met toegankelijke data.'

De Hogeschool van Amsterdam heeft een kwantitatief onderzoek uitgevoerd over de ontwikkeling van centrumfondsen in Nederland in de periode 2014 – 2023. Onder centrumfondsen verstaan we BIZ-en, Ondernemersfonds OZB en Reclamebelasting. De resultaten zijn voor iedereen beschikbaar in het dashboard dat is ontwikkeld. Zie: Dashboard BIZ’en en ondernemersfondsen in Nederland

lees meer + lees minder -

'Ga op zoek naar de gemene deler'

'Tijdens de masterclass 'de gouden cirkel' maakt u kennis met een nieuwe standaard voor samenwerkingsverbanden. In de workshop ervaart u hoe u tot een gezamenlijke aanpak komt, met partners met soms tegengestelde belangen.'

Centrumorganisaties zijn méér dan een samenwerking tussen de bekende driehoek van ondernemers, vastgoed en gemeente. Werken met ‘de gouden cirkel’ helpt u komen tot een gezamenlijke en gedragen aanpak, onder partners met soms tegengestelde belangen.  Zorg voor een gedragen oplossing tussen bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, gemeente en andere stakeholders.

Deze workshop was een van de deelsessies tijdens het congres op 6 november. U vindt de presentatie mét stappenplan hier terug.

lees meer + lees minder -

'Lokaal aan de slag met het professionaliseren van de centrumorganisaties'

'In 2024 organiseren we een roadshow: we gaan het land in, om op locatie te helpen met uitdagingen. Zo maken we samenwerkingen klaar voor de toekomst!'

Wil je met jouw gebied en relevante belanghebbenden verder aan de slag gaan en ervaringen uitwisselen met andere centrumorganisaties uit het land? Neem dan deel aan de workshop ‘Samen werkt’, die in 2024 op verschillende plekken wordt georganiseerd. Meer informatie volgt binnenkort. Ben u nu al benieuwd, neem dan gerust contact op met Farzad Ghaus.

lees meer + lees minder -

Meld je aan voor onze nieuwsbrief & blijf op de hoogte van onze activiteiten en projecten.

*  Website URL