Rotterdam: oprichting BIZ voor de Nieuwe Binnenweg en Middellandstraat

maart 2019

Ondernemers en eigenaren van de Nieuwe Binnenweg en van de Middellandstraat voeren de komende maanden een haalbaarheidsonderzoek uit voor de oprichting van een bedrijveninvesteringszone (BIZ) per 2020.

Heel veelzijdig

De Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is één van de meest veelzijdige straten (dat komt ook door de flinke lengte van de straat). Je kunt er je dagelijkse boodschappen halen bij de supermarkt, biologische supermarkt of toko en shoppen bij unieke winkels (geen ketens). Ook voor lekker eten en drinken zit je er goed. Het aanbod is ontzettend divers en varieert van de lekkerste taarten van Rotterdam tot een biologisch broodje kebab.

Samen sterk

Op de Nieuwe Binnenweg (deel 1) – van het Eendrachtsplein tot aan de ’s-Gravendijkwal – werken de ondernemers sinds 2011 samen via een bedrijveninvesteringszone (BIZ). De ondernemers uit het gedeelte tussen de ’s-Gravendijkwal en de Lage Erfbrug (deel 2 en 3) lukte het in 2018 helaas net niet om voldoende draagvlak te realiseren voor de oprichting van een eigen BIZ. Zij gaan dit jaar op voor de herkansing, ditmaal samen met de vastgoedeigenaren.

Mooi, mooier Middelland

De Middellandstraat is volop in ontwikkeling! Deze diverse en levendige stadsstraat maakt onderdeel uit van het twee jaar durende, wijkbrede programma Mooi, Mooier Middelland. Doel van dit programma is de wijk verbeteren door middel van co-creactie mét behoud van de unieke karakteristieken van de wijk. Zo konden ondernemers in de 1e en 2e Middellandstraat zich aanmelden voor een Retail Academy waarbij zij gecoacht werden in hun ondernemerschap en maken door de gevelaanpak ouderwetse gevelelementen een terugkeer in de straat.

Nu is het tijd voor de volgende stap: samenwerking door middel van de BIZ. Op de 1e en 2e Middellandstraat hebben zowel ondernemers als eigenaren de ambitie uitgesproken om een BIZ op te richten.

Uitdagingen

Stad & Co is in 2019 gevraagd door de initiatiefnemers van de BIZ Nieuwe Binnenweg (deel 2 en 3) en van de 1e en 2e Middellandstraat om hen te begeleiden bij het opstellen van een nieuw vijfjarenplan en het haalbaarheidsonderzoek voor een BIZ voor ondernemers én vastgoedeigenaren. De Nieuwe Binnenweg bundelt ruim 200 commerciële objecten, voor de Middellandstraat gaat het om 121 ondernemers en eigenaren die samen gaan werken. De ondernemers en vastgoedeigenaren willen de krachten bundelen voor grote uitdagingen, zoals flinke structurele leegstand, branchering (meer gericht op een dag-invulling), transformatie naar nieuwe functies en verbetering van de veiligheid/het veiligheidsgevoel.

Nieuwe Binnenweg

meer weten?

 

Farzad Ghaus

oprichter en managing partner
mail mij     LinkedIn