Transformatie

Wensbeeld Havenstraat Hilversum

De Havenstraat in Hilversum is een drukke aanloopstraat, met de nodige uitdagingen. De ondernemers en de gemeente Hilversum hebben hoge ambities gesteld. Het kan beter en het is tijd voor actie! Stad & Co heeft in 2022 samen met Overlant Landschapsarchitecten en op initiatief van de havenstraat-ondernemers een wensbeeld ontwikkeld voor de toekomst.

Uitdagingen

De Havenstraat in Hilversum, voorheen een florerende horeca- en winkelstraat, functioneert als entree van het centrum, ademt cultuurhistorie en herbergt een aantal karakteristieke ondernemers met lokale binding. Tegelijkertijd ontkomt de Havenstraat niet aan maatschappelijke en economische veranderingen die structurele leegstand, ondermijnende activiteiten, weinig verblijfskwaliteit, verkeersonveiligheid en andere uitdagingen als hittestress met zich meebrengen.

Een Havenstraat met pit

In de toekomst moet de straat weer een plek worden waar men graag onderneemt, bezoekers zich veilig voelen en waar bewoners elkaar ontmoeten. Groenere, klimaatbestendige straten met meer ruimte

voor de voetganger en fietser zijn ambities waar iedereen ‘ja’ tegen zegt. Er is behoefte aan een helder en gedragen perspectief voor de straat.

Proces

Op initiatief van de ondernemers heeft Stad & Co in samenwerking met Overlant Landschapsarchitecten een wensbeeld ontwikkeld die een visueel toekomstperspectief biedt aan alle belanghebbenden. Tijdens interactieve participatiesessies hebben ondernemers, vastgoedeigenaren en een afvaardiging van bewoners hun wensen en prioriteiten bepaald, scenario’s afgewogen en keuzes gemaakt. Er is werk aan de winkel. De openbare ruimte verdient een herinrichting, het verkeer wordt afgeremd, de uitstraling verbetert, branchering wordt scherper en transformatie van commerciële functies naar wonen wordt mogelijk.

Soortgelijke projecten

Wensbeeld Gijsbrecht van Amstelstraat

 

Een toekomstbestendige Spuiplein en markt in Spakenburg centrum

 

Wensbeeld Stadionplein Amsterdam

 

meer weten?

 

Janneke den Ouden

partner
mail mij     LinkedIn
 

Marius Drissen

senior adviseur
mail mij     LinkedIn