Gebiedsmanagement

Trillion

Een Europese app voor burgers en politie!

Burgers en politie werken samen aan veiligheid

Om de samenwerking tussen politie en burgers te verbeteren, wordt door acht verschillende Europese landen samengewerkt aan het ontwikkelen van een app: TRILLION. Via deze app kunnen burgers in de toekomst meldingen doen van overlast, verdachte situaties, criminaliteit en rampen. Ook kunnen ze politie en andere hulpverleners assisteren, bijvoorbeeld als getuige van een misdrijf of als EHBO’er. De politie kan de app onder andere gebruiken om burgers op de hoogte te stellen van incidenten of om ze om informatie of assistentie te vragen. Voor de app wordt gebruikgemaakt van geolocatie-technologie. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door een Europese Horizon2020 subsidie.

Stratumseind

In Nederland wordt het project geleid door DITSS (Dutch Institute for Technology, Safety and Security). Stad & Co is partner van TRILLION en betrekt de verschillende belanghebbenden op het Stratumseind bij het project. Het Stratumseind in Eindhoven is een van de Europese testlocaties van TRILLION. Hier wordt namelijk een koppeling gemaakt wordt met het project Living Lab Stratumseind. 

Stad & Co denkt samen met bewoners, horecaondernemers, bezoekers en politie na over de eisen en wensen voor het gebruik van de app. Willen gebruikers de app mobiel gebruiken, of ook via tablets, of zelfs via pinautomaten? Ook ethische aspecten komen aan bod: bij welk soort meldingen moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om anoniem te blijven?

Test, test, test

Het project bestaat uit verschillende fases, waaronder het testen van prototypes van de app. In mei en oktober 2017 hebben bezoekers van de Dutch Technology Week en van het Stratumseind tijdens een uitgaansavond via een ‘serious game’ kennis gemaakt met TRILLION. Ook heeft Stad & Co agenten van het Stratumseindse horecateam laten ervaren hoe het is om via TRILLION meldingen te ontvangen van burgers en daarop te reageren. Alle resultaten van de testsessies worden in 2018 gebruikt om de app te optimaliseren en te lanceren, waarna deze hopelijk in heel Europa door burgers en politie kan worden gebruikt.

meer weten?

 

Eugène van Gerwen

oprichter en senior adviseur
mail mij     LinkedIn