Gebiedsmanagement
Visie & strategie

KB2025: de toekomstvisie voor de Kleine Berg Eindhoven

Eindhoven staat op de kaart, zowel nationaal als internationaal. Deze bekendheid dankt de stad aan haar bovengemiddelde economische groei, die van onschatbare waarde is. De plannen van de stad zijn gigantisch en het belang van een duidelijke stadsvisie is ongekend. De komende jaren ondergaat Eindhoven een enorme gedaantewisseling met vele nieuwbouwprojecten in en rondom het centrum. Voor horeca- en winkelgebied de Kleine Berg is dit daarom hét uitgelezen moment om uitvoering te geven aan hun langetermijnvisie.

Een metamorfose voor de Kleine Berg

De Kleine Berg ligt net buiten het kernwinkelgebied, en is een bijzondere en unieke plek in het moderne en naoorlogse Eindhoven. De historie is er zichtbaar en voelbaar. De laatste vijftien jaar onderging de Kleine Berg een metamorfose. Panden werden opgeknapt, er werd geïnvesteerd in de openbare ruimte en nieuwe ondernemers vonden hun plek in de straat. Ook is er de laatste jaren een groot aantal woningen bijgekomen, waardoor sociale controle en bedrijvigheid toegenomen zijn. De Kleine Berg is mede door de grote veranderingen van het laatste decennium met de tijd meegegaan, maar heeft haar karakter nog niet verloren.

Unieke plek in Eindhoven

De ‘nieuwe’ Kleine Berg is interessant voor een grote en diverse groep bezoekers. Daarbinnen focust het gebied zich op het aantrekken van ‘hoog economische’ en ‘hoog culturele’ bezoekers. Deze bezoekers zijn service- en kwaliteitsgevoelig, houden van comfort, beleving, veiligheid en goede bereikbaarheid. Op het gebied van horeca- en winkelaanbod heeft de Kleine Berg iets unieks te bieden. Waar de meeste centra van grote steden steeds meer op elkaar gaan lijken, onderscheidt de Kleine Berg zich met een divers aanbod aan speciaalzaken. Zaken waarin persoonlijke service, kwaliteit en gastvrijheid voorop staan. De Kleine Berg heeft dan ook een speciaal plekje gekregen in de harten van vele Eindhovenaren en haar bezoekers en werkt in een hechte en betrokken gemeenschap samen.

De Kleine Berg in 2025

De Kleine Berg heeft een missie: het gebied wil deze unieke plek nu en in de toekomst blijven. Door de bovengenoemde metamorfose, de unieke karaktereigenschappen van de Kleine Berg en de gigantische plannen die Eindhoven de komende jaren ondergaat, groeide bij de ondernemers uit de Kleine Berg de behoefte aan een stategie voor de lange termijn. Sinds 2020 is een nieuw ondernemersbestuur in de Kleine Berg actief en een retailondernemer heeft het voortouw genomen in het op papier zetten van de gebiedsvisie. Dit resulteerde in KB2025. De Kleine Berg wil vooruit. Daarom zijn er vijf strategielijnen geformuleerd die aansluiten op het DNA én de ambities van het gebied:

  1. Beleven & Ontdekken
  2. Gastvrijheid
  3. Uniek & Onderscheidend
  4. Groen
  5. Verbinding

Met deze visie sluit de Kleine Berg tegelijkertijd aan op de uitgesproken binnenstadsvisie van Eindhoven.

Tijd voor actie!

Alle gebruikers van dit gebied onderschrijven deze visie: de detailhandel- en horecaondernemers, medewerkers van ondernemers, bewoners, vastgoedeigenaren en de gemeente Eindhoven. Het is nu tijd om gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken: aan de slag! Stad & Co ondersteunt het gebied bij het formuleren van een werkplan die uitvoering geeft aan de visie.

Aanvullend zorgt Stad & Co ervoor dat verschillende stakeholders in het gebied met elkaar samenwerken. Het begeleiden en voorzitten van het buurtplatformoverleg, een samenwerking tussen bewoners, ondernemers en de gemeente, is daar een voorbeeld van. De hoge betrokkenheid van Stad & Co in Eindhoven is van grote meerwaarde. Wij weten wat er in andere gebieden speelt en andersom, zijn op de hoogte van stadsbrede ontwikkelingen en verbinden interessante partners uit ons netwerk aan elkaar.

meer weten?

 

Eugène van Gerwen

oprichter en senior adviseur
mail mij     LinkedIn