Ondernemersfondsen
Visie & strategie

Toekomstbestendig samenwerken in de Piushaven Tilburg

De Piushaven transformeert van een voormalige industriële haven tot een levendig centrumstedelijk woonmilieu. Alle directe betrokkenen in het gebied denken mee over de plannen. Stad & Co is gevraagd de ontwikkeling van een gedeelde toekomstvisie en de oprichting van een BIZ te begeleiden.

Piushaven ontwikkelt

Door de vele plannen is het gebied de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden voor ondernemers en bewoners. De Piushaven ontwikkelt zicht tot een van de beeldbepalende plekken van de stad Tilburg en is centraal gelegen; het stadscentrum ligt op loopafstand. Deze grootschalige ontwikkeling kent een verregaande mate van participatie. Directe betrokkenen (bewoners en ondernemers) denken mee en brengen hun mening uit over de plannen. Zo is in een vroeg stadium bewonersorganisatie Stichting Thuishaven Tilburg betrokken bij de herontwikkeling van het havengebied.

Piushaven is nog (lang) niet ‘klaar’, en zal feitelijk nooit ‘klaar’ zijn. We blijven voortbouwen op wat er is neergezet en blijven samen investeren in ons gebied!

– Stakeholder Piushaven

Piushaven naar een hoger niveau

De stakeholders van de Piushaven hadden behoefte aan een gezamenlijk gedragen toekomstvisie en organisatiestructuur die alle partijen verbindt en hen naar een hoger niveau tilt. Ook was het noodzakelijk om de financiering van de gezamenlijke activiteiten op een nieuwe wijze te borgen. Het wegvallen van het gebiedsmanagement leidde tot het ontbreken van ‘lijm’ tussen de partijen. Met een nieuwe inspirerende stip op de horizon ontstond in 2019 – onder leiding van Stad & Co – een nieuwe leidraad voor toekomstige activiteiten.

BIZ Piushaven Community

In 2021 is er gewerkt aan een nieuw toekomstbestendig organisatiemodel – Piushaven Community – en naar bijpassende financiering gezocht. Piushaven Community gaat de huidige versnippering van organisaties tegen en is het aanspreekpunt en de belangenbehartiger voor iedereen die er woont, werkt, onderneemt en/of recreëert. Om te komen tot die Piushaven Community hebben de ondernemers en vastgoedeigenaren een BIZ-traject doorlopen. En met succes. In november 2021 stemden de partijen vóór de BIZ, dat betekent dat deze per 2022 actief is. Stad & Co heeft het het bestuur voorzien van advies en begeleiding gedurende de oprichting van de BIZ.

meer weten?

 

Farzad Ghaus

oprichter en managing partner
mail mij     LinkedIn
 

Floor Boumans

adviseur
mail mij     LinkedIn