Het Stratumseind is met haar 59 horecabedrijven de grootste uitgaansstraat van Nederland. Deze unieke straat in Eindhovencentrum staat sinds begin 2012 voor een belangrijke opgave. De hoge concentratie van horecabedrijven, de homogeniteit van het horeca-aanbod en veranderend uitgaansgedrag van bezoekers, hebben er toe geleid dat de straat zich in een neerwaartse ontwikkeling bevindt. Doordat de aandacht van alle partijen (zowel gemeente, politie als ondernemers) voor het Stratumseind steeds verder is weggezakt heeft de straat in haar uitstraling, kwaliteit en economische levensvatbaarheid sterk ingeboet. Daarbij zijn vastgoedeigenaren al die tijd als belangrijke partner afwezig geweest. De noodzaak van verandering wordt nu helder zichtbaar en wordt door verschillende partijen gevoeld. De gemeente streeft naar kwaliteitsverbetering van het gebied, brouwerijen en vastgoedeigenaren zetten in op het collectief belang en ondernemers hebben behoefte aan een straatmanager.
Stad & Co heeft opdracht gekregen om minimaal drie jaar te gaan opereren als straatmanager van het Stratumseind. Daarnaast heeft de Gemeente Eindhoven medio 2012 tevens aan Eugene van Gerwen gevraagd om als extern projectleider de gewenste verbeteringen in gang te zetten onder de noemer Stratumseind 2.0.
Onze inzet heeft onder meer de volgende resultaten opgeleverd:
– Een sterk samenwerkingsverband tussen ondernemers, gemeente, brouwerijen en vastgoedpartijen.
– Aanpak glas op straat
– Aanstellen van huismeester voor extra reiniging
– Ontwikkelen van een Ludieke ‘Ivy’ campagne m.b.t. aanpak diefstal van smartphones
– Opzetten en uitvoeren van het project ‘Collectieve Horeca Ontzeggingen’ (aanpak geweld in de horeca)
– Coördinatie van project ‘Uit met Ouders’ gericht op onder meer de aanpak alcoholmisbruik onder jongeren
– Vanuit ‘Stratumseind 2.0’ het vorm en inhoud geven aan het unieke project ‘Living Lab’
Lees meer over de samenwerkende stad.