Gebiedsmanagement
Transformatie

Shopping Street Innovation Lab

Hoe box je als retailer op tegen de concurrentie van online winkels? En welke innovaties kunnen shoppen in de toekomst leuker en gemakkelijker maken? En waar moet je op letten als je gaat innoveren? Om te onderzoeken hoe een winkelstraat in de toekomst haar bestaansrecht kan behouden, hebben ondernemers uit de Beethovenstraat in Amsterdam Oud-Zuid diverse innovaties getest.

Investeren in de toekomst

De consument verkiest het gemak van online winkelen steeds vaker boven het bezoek aan een fysieke winkel. Hierdoor verdwijnen er steeds meer winkels uit het straatbeeld. De winkeliers in de Beethovenstraat zijn niet alleen ambachtslieden die hun klanten goed kennen en hoogstaande service bieden, ze gaan ook mee met de tijd. Om in te spelen op de nieuwe wensen van de consument heeft de BIZ-vereniging Beethovenstraat het initiatief genomen om het Shopping Street Innovation Lab – een ‘living lab’ voor innovaties – op te zetten.

Leuke snufjes

Van virtuele medewerkers tot digitaal afrekenen, van interactieve passpiegels tot virtual reality. Tijdens de testperiode zijn er in het ‘living lab’ diverse innovaties gebruikt met als doel de ondernemers te inspireren en te onderzoeken of de retail-innovaties wel of niet werken.

Gedurende anderhalf jaar hebben 25 ondernemers uit de Beethovenstraat zestien verschillende innovaties getest. De Hogeschool van Amsterdam heeft zes van deze innovaties onderzocht. Veel innovaties ontvingen in eerste instantie positieve reacties van de ondernemers en bezoekers uit de straat. Maar als een innovatie niet op de juiste manier van wisselende content wordt voorzien, is het voornamelijk een kostbare gadget die al snel zijn toegevoegde waarde verliest. Uit het onderzoek van de HvA blijkt dan ook dat content erg belangrijk is! Alle onderzoeksresultaten zijn terug te lezen in verschillende blogartikelen.

De technologie is natuurlijk een leuk snufje om in je winkel te zetten, kan ook heel erg helpen. Maar de content is natuurlijk het belangrijkst! Wat wil je met je technologie laten zien, welk verhaal ga je vertellen?

– Anne Moes, Hogeschool van Amsterdam (HvA)

Samen innoveren

SSIL is een uniek samenwerkingsverband tussen de ondernemersvereniging van de Beethovenstraat, de Hogeschool van Amsterdam, HBMEO, Store of the Future, Q&A, de gemeente Amsterdam en Stad & Co en mede mogelijk gemaakt door Stichting Detailhandelfonds. Inmiddels is het SSIL succesvol afgerond. Doordat de retail-innovaties best prijzig zijn en het veel tijd en specifieke kennis vergt om de content up-to-date te houden hebben de meeste ondernemers besloten de ‘gadgets’ niet aan te schaffen.

meer weten?

 

Floor Thomasse

senior adviseur
mail mij     LinkedIn
 

Charlie Hoge

adviseur
mail mij     LinkedIn