De gemeente Amsterdam wil de verduurzaming van de hoofdstad versnellen. Het stadsbestuur heeft als eerste stad van de wereld de ambitie vastgesteld om in 2025 geheel uitstootvrij te zijn. In de Agenda Duurzaamheid wordt dan ook uitgebreid ingegaan op het verbeteren van de luchtkwaliteit. Doelen van de gemeente zijn om zoveel mogelijk gemotoriseerd verkeer uitstootvrij te krijgen en het aanwezige verkeer zo efficiënt mogelijk door de stad te loodsen. Verschillende maatregelen zijn reeds genomen, bijvoorbeeld het uitbreiden van het aantal oplaadpunten voor elektrisch vervoer, het instellen van milieuzones en het tekenen van convenanten met veelrijders zoals GVB en taxi’s. Om de ambities te verwezenlijken en in de gehele gemeente aan de EU-normen te voldoen, zullen echter nog veel stappen moeten worden gezet.
In Amsterdamse winkelgebieden rijdt nog steeds veel verkeer, onder andere voor de afvalinzameling en het laden en lossen. Oplossingen voor deze grote verkeersstromen kunnen worden gevonden in het verminderen van het aantal vrachtbewegingen en het elektrificeren van bevoorrading. Verduurzaming van winkelgebieden is echter een complexe opgave. De belangen en wensen van ondernemers zijn divers, samenwerking is noodzakelijk, de beschikbare gemeentelijke instrumenten vragen om specialistische kennis en het aanbod van initiatieven en partijen is onoverzichtelijk.
In Oud-West is een grote diversiteit aan horeca en detailhandel, zowel ondernemers die er al sinds jaar en dag zitten, als de ‘hippere’ zaakjes die er de afgelopen jaren zijn gevestigd. Net als de gemeente Amsterdam heeft de Stichting Ondernemers Oud-West (overkoepelende stichting van zeven afzonderlijke BIZ-gebieden en de Hallen) grote duurzaamheidsambities voor de winkelstraten van Oud- West.
Input voor dit onderzoek is vergaard op basis van vier onderdelen: deskresearch, een enquête onder ondernemers, interviews met experts en betrokkenen en een stakeholdersbijeenkomst. In totaal zijn er in Oud-West circa 1.000 ondernemers gevestigd. Voor de enquête zijn alle ondernemers (meerdere malen) benaderd, ter verzameling van zoveel mogelijk resultaten en daardoor een vergelijking in resultaten uit verschillende straten mogelijk was. In totaal hebben 92 respondenten de enquête ingevuld, van wie 77 volledig.
Uit de enquête blijkt dat er draagvlak is onder ondernemers in Oud-West voor gezamenlijke afvalinzameling, mits het kostenbesparend is en men weinig moeite hoeft te doen voor een eventuele overstap naar een andere inzamelaar. Uit het onderzoek blijkt dat er minder draagvlak is voor gezamenlijke bevoorrading. Ondernemers geven aan hier weinig in te zien. Zij zijn bang dat zij moeten inleveren op de kwaliteit en flexibiliteit van de leveringen.
Voor een mogelijke realisatie van gezamenlijke/duurzame bedrijfsafvalinzameling en bevoorrading in (deelgebieden van) Oud-West, zijn enkele aanbevelingen als volgt:
“Je moet met een kleine groep een interventie doen, die moet zichtbaar zijn, dan gaan anderen zich aansluiten, en dan wordt het groter. Op een gegeven moment zijn er nog 3 paria in de straat die niet mee doen. Of die denken: nou ben ik de enige in dit rijtje voor wie die vuilniswagen nog komt, dat kan niet”
– Simon de Rijke
Door inzet van Stad & Co wil de stichting de mogelijkheden op het gebied van collectieve bevoorrading en collectieve afvalinzameling in dit gebied bestuderen. Wat zijn landelijke ontwikkelingen? Wat is de huidige situatie in Oud-West als het gaat om vervoersstromen? Op welke manieren kunnen de rijbewegingen verminderd worden en wat zijn hiervoor de randvoorwaarden? En tot slot: is hier draagvlak voor? In het gehele gebied Oud-West zijn de kansen geïnventariseerd en is antwoord gegeven op bovengenoemde vragen.
Benieuwd naar het uiteindelijke rapport? Bezoek dan de boekenkast of klik hier. Meer weten over gezamenlijke afvalinzameling voor uw gebied? Bezoek de duurzame stad.