Samen werken aan veilige en leefbare winkelgebieden
Met compaan werken ondernemers, bewoners en de overheid samen aan meer veiligheid en kwaliteit in hun winkelgebied of bedrijventerrein. De innovatieve methodiek is een krachtig antwoord op de behoefte van ondernemers aan instrumenten die passen bij de huidige tijdsgeest. Waarom en wanneer is compaan een goede keuze?
Compaan is een doorbraak doordat het community based samenwerking in winkelgebieden combineert met digitale technologie. Compaan maakt gebruik van Chainels, een integraal digitaal platform waarin web, app en e-mail zijn geïntegreerd. Deelnemers kunnen dus altijd en overal inloggen, via hun mobiele telefoon, tablet, laptop of pc. Ze kunnen direct meldingen versturen, foto’s of berichten plaatsen, onderling communiceren en belangrijke informatie opslaan en uitwisselen. Handig als er een winkeldief in het gebied is gesignaleerd of als er iets gerepareerd dient te worden. Naast de online functionaliteiten bevat compaan ook handige offline hulpmiddelen. Alle informatie om gebieden veiliger en aantrekkelijker te maken is door compaan gebundeld en voor iedereen beschikbaar.
De allereerste compaan community van Nederland is in 2016 opgericht, in de Amsterdamse De Clercqstraat. Vertegenwoordigers van de BIZ De Clercqstraat, bewonersgroep De Clercqstraat, de politie en stadsdeel West tekenden de overeenkomst.
‘Samenwerken met de politie, het stadsdeel en de bewoners is superbelangrijk. De stad is volop in beweging en er verandert heel veel. Welke ondernemer heeft nog het telefoonnummer van zijn buurman? Met compaan kunnen we elkaar weer blindelings vinden en bereiken. Een must in noodsituaties. Maar compaan is ook een ideaal systeem om als ondernemers onderling over dagelijkse dingen in de straat te communiceren, informatie te verspreiden en samen acties uit te voeren.’
– Jan Disseldorp, ondernemer en BIZ-voorzitter De Clerqstraat
‘De gedachte dat de overheid voor onze veiligheid moet zorgen, is allang achterhaald. Alle partijen samen moeten de publieke ruimte in beheer nemen en met elkaar iets ondernemen. De komst van compaan ondersteunt deze nieuwe manier van samenwerken in de straat’.
– Pieter-Jan Andre, bewoner Amsterdam Oud-West
Na de De Clercqstraat ontstonden al snel meer compaan-communities in Amsterdam en in andere steden en dorpen. De onderwerpen die de communities managen zijn zeer divers: van zwerfafval of onvoldoende straatverlichting tot het omgaan met ondermijning. En van evenementen of een herinrichting van de openbare ruimte tot antwoorden op de uitdagingen van gentrificatie. Stad & Co ondersteunt de volgende Amsterdamse compaan-communities:
“Weerbaarheid van ondernemers tegen criminaliteit is een speerpunt van ons veiligheidsbeleid. Deze samenwerking zorgt voor een nog veiligere Beethovenstraat, zowel voor de ondernemers als voor het winkelend publiek.”
-Sebastiaan Capel, voorzitter bestuurscommissie Zuid Amsterdam
Meer weten over de werking en de voordelen van compaan? Bezoek de samenwerkende stad.