Gebiedsmanagement

Compaan-communities in Amsterdam

Met Compaan werken ondernemers, bewoners en de overheid samen aan meer veiligheid en kwaliteit in hun winkelgebied of bedrijventerrein. Deze innovatieve methode is een krachtig antwoord op de behoefte van ondernemers aan instrumenten die passen bij de huidige tijdsgeest. Stad & Co begeleidt diverse compaan-communities in Amsterdamse winkelgebieden en bedrijventerreinen. 

Doorbraak

Compaan is een doorbraak doordat het community based samenwerking in winkelgebieden combineert met digitale technologie. Compaan maakt gebruik van Chainels, een integraal digitaal platform waarin web, app en e-mail zijn geïntegreerd. Deelnemers kunnen dus altijd en overal inloggen, via hun mobiele telefoon, tablet, laptop of pc. Ze kunnen direct meldingen versturen, foto’s of berichten plaatsen, onderling communiceren en belangrijke informatie opslaan en uitwisselen. Handig als er een winkeldief in het gebied is gesignaleerd of als er iets gerepareerd dient te worden. Naast de online functionaliteiten bevat compaan ook handige offline hulpmiddelen. Alle informatie om gebieden veiliger en aantrekkelijker te maken is door compaan gebundeld en voor iedereen beschikbaar.

Compaan De Clercqstraat Amsterdam

De allereerste compaan community van Nederland is in 2016 opgericht, in de Amsterdamse De Clercqstraat. Vertegenwoordigers van de BIZ De Clercqstraat, bewonersgroep De Clercqstraat, de politie en stadsdeel West tekenden de overeenkomst.

De gedachte dat de overheid voor onze veiligheid moet zorgen, is allang achterhaald. Alle partijen samen moeten de publieke ruimte in beheer nemen en met elkaar iets ondernemen. De komst van compaan ondersteunt deze nieuwe manier van samenwerken in de straat.

– Pieter-Jan Andre, bewoner Amsterdam Oud-West

Voor iedere situatie een antwoord

Na de De Clercqstraat ontstonden al snel meer compaan-communities in Amsterdam en in andere steden en dorpen. De onderwerpen die de communities managen zijn zeer divers: van zwerfafval of onvoldoende straatverlichting tot het tegen gaan van ondermijning. En van evenementen of een herinrichting van de openbare ruimte tot antwoorden op de uitdagingen van gentrificatie.

Compaan-communities Amsterdam

Stad & Co ondersteunt de volgende Amsterdamse compaan-communities:

  • Compaan The Olympic Amsterdam
  • Compaan Museum Quarter
  • Compaan Schinkel
  • Compaan De Clercqstraat, Kinkerstraat & Ten Katestraat in Oud West
  • Compaan Cornelis Schuytstraat
  • Compaan Beethovenstraat
  • Compaan Waterlandplein

meer weten?

 

Farzad Ghaus

oprichter en managing partner
mail mij     LinkedIn