Gebiedsmanagement

Project Living Lab Stratumseind

Het Stratumseind als unieke fysieke testomgeving in Eindhoven.

Fysieke testomgeving

Een belangrijk onderdeel van ‘Stratumseind 2.0’ is het project ‘Living Lab’. Dit project is uniek in de wereld en past goed binnen de huidige ontwikkeling van ‘Smart Cities’. Vanaf eind 2013 dient het Stratumseind in Eindhoven als een fysieke testomgeving voor overheden, onderwijs- en kennisinstellingen en marktpartijen. Stad & Co begeleidt en coördineert het gehele project.

Door het uitvoeren van onderzoeken naar geluidsniveaus, temperaturen, incidenten, bezettingsgraad parkeergarages, bezoekersaantallen en –herkomst ontstaat een breed palet aan informatie. Dit maakt het mogelijk voor zowel de partners als ook voor commerciële bedrijven om producten, apparatuur en ideeën te testen in een werkelijke situatie.

Partners en resultaten

De permanente dataverzameling en datakoppeling levert waardevolle analyse- en marketinginput op. Het Living Lab wordt gerealiseerd in samenwerking met een breed scala aan partners waaronder diverse onderwijsinstellingen (o.a. TU/e, Intelligent Lighting Institute (ILI) en Fontys), technologische bedrijven uit de regio, Dutch Intsitute for Technology, Safety & Security (DITSS), Eindhoven365 en de politie. Het project heeft heel veel (inter-)nationale aandacht en zal er toe leiden dat er allerlei activiteiten gaan plaatsvinden op Stratumseind, onder andere op het gebied van interactieve gaming, gedragsbeïnvloeding door licht en social media. Het brengen van belevenis en sfeer in het gebied staat daarbij voorop.

De-escalate

Eén van de belangrijkste resultaten van Living Lab is de lancering van het project ‘de-escalate’ (begin 2015), waarbij veldonderzoek verricht wordt naar de invloed van licht op het (uitgaans)gedrag . Het uiteindelijke doel is om door middel van licht de algehele sfeerbeleving van de straat te versterken en agressief gedrag te reduceren.

Meer informatie

Lees meer over de visionaire stad.

meer weten?

 

Eugène van Gerwen

oprichter en partner
mail mij     LinkedIn