Gebiedsmanagement

Project Living Lab Stratumseind in Eindhoven

Vanaf eind 2013 dient het Stratumseind in Eindhoven als een fysieke testomgeving voor overheden, onderwijs- en kennisinstellingen en marktpartijen. Het project ‘Living Lab’ is uniek in de wereld en past binnen de huidige ontwikkeling van ‘Smart Cities’. Stad & Co begeleidt en coördineert het gehele project.

Fysieke testomgeving

Op het Stratumseind – de langste uitgaansstraat van Eindhoven – worden verschillende producten, ideeën en technologieën getest die te maken hebben met uitgaansgedrag en de beïnvloeding van gedrag. Door het uitvoeren van onderzoeken naar geluidsniveaus, licht, incidenten, bezettingsgraad parkeergarages, bezoekersaantallen en –herkomst ontstaat een breed palet aan informatie. De verzameling van data en de datakoppeling levert waardevolle informatie op voor overheden, onderwijs- en kennisinstellingen en ondernemers.

Partners

Het Living Lab wordt gerealiseerd in samenwerking met een breed scala aan partners waaronder diverse onderwijsinstellingen (o.a. TU/e, Intelligent Lighting Institute (ILI) en Fontys), technologische bedrijven uit de regio, Dutch Intsitute for Technology, Safety & Security (DITSS), Eindhoven365 en de politie. Het project heeft heel veel (inter)nationale aandacht en zal er toe leiden dat er allerlei activiteiten gaan plaatsvinden op Stratumseind, onder andere op het gebied van interactieve gaming, gedragsbeïnvloeding door licht en social media. Het brengen van belevenis en sfeer in het gebied staat daarbij voorop.

De-escalate

Eén van de belangrijkste resultaten van Living Lab is de lancering van het project ‘de-escalate’ (begin 2015), waarbij veldonderzoek verricht wordt naar de invloed van licht op het (uitgaans)gedrag . Het uiteindelijke doel is om door middel van licht de algehele sfeerbeleving van de straat te versterken en agressief gedrag te reduceren.

meer weten?

 

Eugène van Gerwen

oprichter en senior adviseur
mail mij     LinkedIn