Gebiedsmanagement

‘Probleemvanger’ herinrichting Frederik Hendriklaan

De Haagse Frederik Hendriklaan, oftewel ‘De Fred’, is ingrijpend onder handen genomen. Na circa driekwart jaar opknappen en herinrichten ligt het winkelgebied in het sfeervolle Statenkwartier er weer prachtig bij, met gloednieuwe klinkers, een granietstenen loper en speciaal ontworpen klassieke lantaarnpalen. Stad & Co leidde in de rol van ‘probleemvanger’ alles in goede banen tijdens de herinrichting.

Totaalplan

Yvette Schmale, voorzitter BIZ De Fred: ‘Drie jaar geleden zijn we gestart met het maken van plannen. We hebben toen het enkel vervangen van een riool en de ontwikkeling van een rotonde weten om te buigen naar een totale herinrichting van het complete gebied.’

Verbeteringen

Het uiteindelijke ontwerp is een co-productie van de BIZ, gemeente, vastgoedeigenaren en omwonenden. Er zijn dan ook wensen van alle partijen in verwerkt. Zo is onder andere het hele gebied als 30 km-zone ingericht, is de bus uit het drukste deel van de straat verdwenen, zijn er meer laad- en losplekken gekomen, is het aantal parkeerplekken gelijk gebleven, hebben voetgangers meer loopruimte gekregen en is een fietsparkeren tegenwoordig een fluitje van een cent.

Probleemvanger

Tegelijk met de herinrichting, werden ook de rioleringen in de Frederik Hendriklaan en in de ‘kruisende’ Willem de Zwijgerlaan vernieuwd. Ondanks ieders voorkeur om alle ingrepen in één keer uit te voeren, zorgden de omvang van het werk en de verwachte overlast voor hoofdbrekens bij het BIZ-bestuur. Om die doeltreffend te lijf te gaan en alle eventuele hobbels snel te kunnen nemen, besloot de BIZ een ‘probleemvanger’ aan te stellen. Deze moest ervoor zorgen dat de uitvoering zo soepel als mogelijk zou verlopen én dat alle winkels tijdens de verbouwing goed toegankelijk zouden blijven.

Een herinrichting geeft altijd overlast. Mijn rol was om die voor alle gebruikers van de straat zo klein mogelijk te houden. En de uitvoerder zo veel mogelijk zijn werk te laten doen. Als probleemvanger ben je het vangnet voor alle vragen en knelpunten, en zorg je dat het proces soepel en positief blijft verlopen.

-Floor Thomasse, senior adviseur Stad & Co

Advies & ondersteuning

Floor Thomasse van Stad & Co vervulde de rol van probleemvanger. Ze was gedurende het hele proces aanspreekpunt voor ondernemers en de gemeente. Door korte lijnen te houden met de uitvoerder en het BIZ-bestuur en door tijdens de uitvoering veel in het gebied te zijn, is de overlast beperkt. En met resultaat: ondernemers, klanten, eigenaren en bezoekers… allemaal roemen ze de hernieuwde allure van De Fred!

meer weten?

 

Floor Thomasse

senior adviseur
mail mij     LinkedIn