Ook in andere gebieden in Amsterdam is gezocht naar alternatieve manieren voor het inzamelen van afval en de bevoorrading. Uit de onderzoeken, pilots en projecten die al hebben plaatsgevonden blijkt dat het succes van een alternatief afhangt van verschillende factoren. Uit verschillende voorbeeldgebieden blijkt dat een duidelijke visie, een sterke regie (touwtrekker), draagvlak onder ondernemers en kostenbesparing de succesfactoren zijn om te komen tot een gezamenlijke oplossing voor het inzamelen van afval.
Op het gebied van collectieve bevoorrading zijn duidelijk minder successen behaald. Wat wel succesvol is gebleken is het verduurzamen van de vervoersmiddelen. In diverse steden wordt er al bevoorraad met behulp van vaartuigen en (bak)fietsen. Ook het instellen van venstertijden, en de handhaving daarop, voorkomt dat er de gehele dag vracht- en bestelwagens door het gebied rijden.
De ondernemers uit Amsterdam Oud-West willen graag een concreet vervolg geven aan het onderzoek. Een eerste idee is het uitbreiden van het afvaleiland op de Ten Katemarkt. Het afval van de marktondernemers wordt hier gezamenlijk ingezameld, gescheiden en gerecycled. De ambitie is om hierin ook samen te werken met ondernemers uit omliggende gebieden.
Zoals Simon de Rijke, onderzoeker en docent Stadslogistiek HvA, aangeeft:
“Je moet met een kleine groep een interventie doen, die moet zichtbaar zijn, dan gaan anderen vanzelf aansluiten en wordt de groep en de behoefte om mee te doen steeds groter”
Meer informatie over het verduurzamen van een stad of gebied of zelf een vergelijkbaar vraagstuk? Ga dan naar de duurzame stad.