In juli jl. verscheen de eerste Retail Postcorona Impactanalyse. Zowel ondernemers en vastgoedeigenaren als gemeenten verwachten dat de leegstand in veel Nederlandse winkelgebieden substantieel zal toenemen. Een van de aanbevelingen uit het rapport is dat lokale partijen de samenwerking moeten opzoeken om de toekomst van winkelgebieden in goede banen te leiden en leegstand te voorkomen. De ondernemers, instellingen en musea die verenigd zijn in de huidige BIZ Museum Quarter (gebruikers) zien en voelen de urgentie om de samenwerking met lokale partijen te versterken. Zij slaan graag de handen ineen met de vastgoedeigenaren van het gebied en verkennen de mogelijkheden voor een BIZ Vastgoed.
Ontwikkelingen zoals het versterken van de beleving van winkelgebieden en het terugdringen van leegstand komen als gevolg van de coronacrisis in een stroomversnelling. De samenwerking tussen de gouden driehoek (overheid, ondernemers en vastgoedeigenaren) is voor het Museum Quarter essentieel om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden en vanuit een gezamenlijke visie te werken aan de toekomst van het gebied. De ondernemers (detailhandel, horeca, cultuur en kantoren) in het Museum Quarter zijn al ruim twintig jaar verenigd in een collectief, waarvan de afgelopen zes jaar in een bedrijveninvesteringszone (BIZ). Een belangrijke schakel in de gebiedssamenwerking mist, namelijk de vastgoedeigenaren. Tot op heden is een enkeling slechts incidenteel betrokken en daar wil de huidige BIZ graag verandering in brengen!
Het verenigen van de vastgoedeigenaren is van cruciaal belang voor de toekomst van het gebied. Hun expertise, netwerk, invloed en betrokkenheid brengt de huidige samenwerking naar een hoger niveau. Landelijk gezien verenigen vastgoedeigenaren zich steeds vaker via een BIZ, blijkt uit onderzoek van Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam (2019). Gezien de tevredenheid over de BIZ voor gebruikers, wordt ook voor het verenigen van de vastgoedeigenaren in Museum Quarter een traject doorlopen voor het realiseren van een BIZ. Deze BIZ wordt de grootste vastgoed-BIZ van Amsterdam met ruim 260 deelnemers. In de toekomst kunnen gebruikers en eigenaren bovendien samen de stap zetten naar een gecombineerde BIZ.
De ondernemers van de BIZ Museum Quarter hebben het initiatief genomen om tot een BIZ Vastgoed te komen. Stad & Co is aangesteld voor de onafhankelijke procesbegeleiding en begeleidt de betrokkenen bij het formuleren van een gemeenschappelijke visie, verbindende doelen, en doordachte strategie en organisatievorm. Wat is vanuit het vastgoedperspectief nodig om het bezoekers- en vestigingsklimaat te versterken? Hoe kunnen de belangen van de vastgoedeigenaren beter worden vertegenwoordigd vanuit een vastgoedcollectief? Op welke wijze draagt een BIZ daaraan kunnen bij? Welke visie hebben zij als het gaat om het voorkomen van leegstand? Hoe zien zij het postcoronatijdperk voor zich en de rol van de verschillende partijen in het gebied? Dit zijn voorbeelden van vragen die beantwoord moeten worden, voordat invulling kan worden gegeven aan een concreet vijfjarenplan.
De eigendomssituatie is geïnventariseerd en de aftrap van de vastgoed-BIZ heeft eind oktober digitaal plaatsgevonden. Uit de bijeenkomst blijkt dat de deelnemers zeer positief zijn over de stap richting een sterkere samenwerking. In november vindt het eerste overleg plaats met een kopgroep die is gevormd tijdens de bijeenkomst. Aan de hand van een gedetailleerde planning worden de komende maanden de stappen gezet naar het opbouwen van de relatie en contacten met vastgoedeigenaren, het opstellen van een BIZ-plan en uiteindelijk de formele draagvlakmeting, die in oktober/november 2021 plaatsvindt.
Ook interesse in het opzetten van een BIZ? Ga dan naar de samenwerkende stad.