Door middel van een ludieke actie aanpak wil de Vereniging Horecabelangen Stratumseind (VHS) niet alleen de veiligheid van haar gasten waarborgen, maar ook de gastvrijheid versterken.
De insteek is ‘designing out crime’, niet werken met boetes maar een ludieke campagne inzetten om het fietsen door de straat te stoppen. Het project past binnen het project ‘Stratumseind 2.0’.
Het Stratumseind ondervindt al lange tijd hinder van fietsverkeer. Veel mensen weten het niet, maar er geldt een fietsverbod tussen 14.00 en 0.7.00 uur op het Stratumseind. De overlast wordt het sterkst veroorzaakt door de dilevery’s die op hun elektrische fiets snoeihard door het publiek heen scheuren om bestellingen thuis te bezorgen. Vanwege de coronacrisis groeit het aantal bezoekers dat overdag het Stratumseind bezoekt om gezellig een terrasje te pikken. Omdat dit al een aantal zeer onveilige situaties teweeg heeft gebracht is het de hoogste tijd om tot actie over te gaan.
“Veel mensen weten het niet, maar er geldt een fietsverbod tussen 14.00 en 0.7.00 uur op het Stratumseind. En het ergste zijn de dilevery’s die op hun elektrische fiets snoeihard door het publiek heen scheuren om bestellingen thuis te bezorgen”
-aldus Roland van de Gevel, bestuurslid VHS.
Op drie punten op het Stratumseind wordt door de ondernemers een huiskamer gecreëerd waar je uiteraard niet doorheen fietst. Dit doe je thuis namelijk ook niet. De drie punten zijn, tussen de Sands en de hoek, tussen de Regenboog en cafe de Beurs en tussen de Altstadt en Blush. Met deze actie wil de VHS niet alleen de veiligheid van haar gasten waarborgen, maar ook de gastvrijheid versterken.
Stad & Co voert de algemene regie en heeft achtereenvolgend een aantal acties en stappen doorlopen. Allereerst heeft Stad & Co een heldere probleemanalyse opgeleverd en samen met de ondernemers een plan van aanpak opgesteld. Vervolgens heeft Stad & Co contacten gelegd met het Sint Lucas en de vraag gesteld hoe het probleem kan worden omgebogen naar een gewenste oplossing. Studenten van het SintLucas hebben deze campagne bedacht. De uitvoering hiervan is mede mogelijk gemaakt door de BIZ Eindhoven. Tevens heeft Stad & Co de BIZ aangespoord het project te co-financieren. In samenwerking met de ondernemers is de publiciteit rondom het project verzorgd.
Een lelijke titel máár de studenten van SintLucas konden daar wel wat mee. Op 18 november presenteerden zij hun ideeën over het tegengaan van wildplassers, fietsers en rondslingerend glas op Stratumseind. Erg verrassende en creatieve oplossingen met veel humor kwamen er posters, pop-up cafés en zelfs een scheldende afvalbak voorbij. Mylan kwam als winnaar uit de bus met zijn presentatie ‘doe je dat thuis ook’. Dit project richt zich op een ludieke manier op de bewustwording en verantwoordelijkheid van het bezoekend stapperspubliek.
De twee-daagse campagne is op 17 en 18 juli 2020 uitgevoerd. Vooralsnog is dit een eenmalige actie maar kan uiteraard een vervolg op worden gegeven bij succes.
Meer weten over de campagne? Lees hier het persbericht. Of geïnteresseerd in een ludieke aanpak voor een probleem in uw gebied? Ga dan naar de veilige stad.