Gebiedsmanagement

Ludieke campagne fietsverkeer Stratumseind

Fietsen over het Stratumseind moet stoppen. Door middel van een ludieke actie wil de Vereniging Horecabelangen Stratumseind (VHS) niet alleen de veiligheid van haar gasten waarborgen, maar ook de gastvrijheid in de straat verhogen. Het vertrekpunt is ‘designing out crime’: niet werken met boetes, maar op een ludieke manier het gedrag van fietsers beïnvloeden.

Fietsrealiteit: razend snel fietsverkeer

Het Stratumseind ondervindt al lange tijd hinder van fietsverkeer. Veel mensen weten het niet, maar er geldt een fietsverbod tussen 14.00 en 07.00 uur in het gebied. ‘De overlast wordt het sterkst veroorzaakt door de fietskoeriers die op hun elektrische fiets door het publiek heen snellen om bestellingen af te leveren. Vanwege het groeiende aantal bezoekers dat overdag een terrasje komt pikken vraagt dit om ingrijpen.’ Aldus Roland van de Gevel, bestuurslid VHS.

Fiets je ook door je eigen huiskamer?

Onder het mom van ‘Dit doe je thuis ook niet’, is op drie punten in de uitgaansstraat door de ondernemers een huiskamer gecreëerd. Hier doorheen fietsen is uiteraard niet toegestaan. Met deze actie wil de VHS niet alleen de veiligheid van haar gasten waarborgen, maar ook de gastvrijheid verhogen.

Rol van Stad & Co

Stad & Co voert de algemene regie over dit initiatief. Samen met de ondernemers is een heldere probleemanalyse uitgevoerd en een plan van aanpak geformuleerd. Samen met studenten van creatieve onderwijsinstelling Sint Lucas is gezocht naar een creatieve oplossing, waaruit deze campagne is ontstaan. De tweedaagse campagne, mede mogelijk gemaakt door de BIZ Eindhoven Centrum, is op 17 en 18 juli 2020 uitgevoerd. Vooralsnog is dit een eenmalig initiatief.

Meer weten?

Meer weten over de campagne? Lees hier het persbericht.

 

meer weten?

 

Eugène van Gerwen

oprichter en senior adviseur
mail mij     LinkedIn
 

Peggy Smulders

adviseur
mail mij     LinkedIn