Zandvoort is een badplaats die ieder jaar door miljoenen Nederlanders, Duitsers en andere nationaliteiten bezocht wordt. Het economisch belang in deze relatieve kleine gemeente is groot. Uit gesprekken tussen gemeente en het overkoepelend ondernemersplatform Ondernemers Belangen Zandvoort (OBZ) is gebleken dat er behoefte is aan een professionele en strategische uitvoering van de publiek-private samenwerking. De afgelopen jaren is de samenwerking tussen de gemeente en OBZ al flink gegroeid.
Onder begeleiding van Stad & Co verkennen beide partijen nu de mogelijkheid om op een meer duurzame, stevige en professionele manier samen op te trekken. Kwartiermaker Janneke heeft de lokale behoeften en wensen in kaart gebracht en onderzoekt de meerwaarde van een publiek-private samenwerking en ondernemersmanagement als instrument om de samenwerking te versterken. Het gezamenlijk doel is uiteindelijk om een sterker Zandvoorts vestigings- en investeringsklimaat te creëren. Het definitief resultaat van de verkenning wordt half december verwacht.
De uitbraak van de coronacrisis in maart en de impact en urgentie die deze crisis met zich meebracht, heeft de focus van de kwartiermakersopdracht verlegd. Dat betekent dat er volledig is ingezet op het in de praktijk brengen van ondernemersmanagement, zodat ondernemers en gemeente gezamenlijk deze crisis het hoofd kunnen bieden. Er zijn werkgroepen ingesteld die invulling geven aan de coronamaatregelen en allerhande acties opgezet om de coronamaatregelen te implementeren. Een belangrijke volgende stap is nu verder verkennen en professionaliseren van de lokale samenwerking en het ondernemersmanagement. De intensivering van de contacten tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente Zandvoort die door de coronacrisis ontstond, werkt daarbij als een katalysator. En biedt kansen voor de toekomst!
De kwartiermaker vervult diverse werkzaamheden, deze werkzaamheden vallen onder andere uiteen in:
Naast het opzetten van een publiek-private samenwerking werkt de kwartiermaker ook aan een actieplan voor het centrum van Zandvoort. De gemeente wil samen met ondernemers en vastgoedeigenaren de handschoen oppakken en een intensieve samenwerking tussen deze partijen organiseren. Met als doel een gezamenlijk actieplan opstellen en uitvoeren om de uitstraling van het centrum te verbeteren, het centrum te verlevendigen en leegstand te voorkomen. Stad & Co begeleidt het proces om tot een gedragen actieplan te komen.
”Je bent morgen nog niet klaar, maar je moet wel morgen beginnen”
In het actieplan komen concrete uitvoeringsacties met quick wins en acties voor de middellange termijn. Daarnaast wordt ook benoemd welke partijen nodig zijn om uitvoering te geven aan de acties. Voorbeelden van acties die hieruit kunnen voortvloeien zijn:
De afgelopen weken heeft desk- en fieldresearch plaatsgevonden, gemeente Zandvoort en de kwartiermaker zijn doormiddel van een enquête en verdiepende sessies in gesprek gegaan met ondernemers en vastgoedeigenaren. Op dit moment is het actieplan in de maak, alle verzamelde input wordt gebundeld in het plan wat resulteert in concrete acties. Vervolgens zal de gemeente begin 2021 het actieplan vaststellen en starten met de uitvoering ervan.
Ook behoefte aan verbetering van de samenwerking tussen publiek en private partijen? Ga dan naar de samenwerkende stad.