De stakeholders van het Max Euweplein schakelen de hulp van Stad & Co in bij het realiseren van een BIZ nadat dat in 2017 niet is gelukt.
De ondernemersvereniging Max Euweplein heeft al diverse pogingen gedaan tot het verbeteren van onderlinge samenwerkingen ten einde het gebied aantrekkelijker op de kaart te zetten. Na een mislukte BIZ-poging in 2017 heeft de vereniging doen besluiten de hulp van Stad & Co in te schakelen.
De ondernemers op het Max Euweplein zijn sinds 2000 verenigd in Ondernemersvereniging Max Euweplein (OV MEP). Vanuit OV MEP investeren de 16 ondernemingen die lid zijn samen nu zo’n 20 jaar in het (economisch) functioneren van het plein. Denk aan de sfeerverlichting, beveiliging, evenementen en acties, belangenbehartiging en samenwerking met lokale vastgoedeigenaren, bewoners en culturele instellingen, en gemeente Amsterdam. Het versterken van de samenwerking tussen de ondernemers op en rond het plein en de pandeigenaar (en de ondernemers, pandeigenaar en buurtbewoners), het verbinden van de verschillende belangen van de gebruikers van het plein (en dit tot eenheid smeden) en het profileren van het gebied zijn de belangrijkste doelstellingen van de huidige vereniging.
In de periode van 2014-2016 heeft de ondernemersvereniging ingezet op het gezamenlijk vormgeven van de ambities voor het gebied, in de vorm van een ambitiedocument. De uitkomsten zijn gebundeld in het plan Ambitiedocument Max Euweplein en het bijbehorende schetsboek.
In 2017 is het initiatief genomen om een BIZ-traject te doorlopen voor de ondernemers en vastgoedeigenaren. Met als doelstelling:
”Het gevoel van betrokkenheid en verbondenheid in het gebied verder te versterken en te ondersteunen.’’
De BIZ zou een goede basis bieden om de vastgestelde ambities uit het ambitiedocument gezamenlijk te realiseren en continuïteit te garanderen van de activiteiten die de afgelopen jaren met veel plezier en enthousiasme zijn ingezet. De beoogde activiteiten zijn vastgelegd in het plan Plan BIZ Max Euweplein 2018-2022. Onder de ondernemers bleek ruim 90% zich tijdens de draagvlakmeting voor de BIZ te hebben uitgesproken. Helaas werden de draagvlakeisen niet behaald, doordat de grooteigenaar zijn medewerking, ondanks heldere toezeggingen, tijdens de draagvlakmeting introk. In 2018 hebben de ondernemers daarop de activiteiten van OV MEP gecontinueerd.
In 2019 hebben de stakeholders van het gebied samen met de gemeente het traject doorlopen voor de ontwikkeling van een Kansenkaart. Hierbij zijn de plannen uit 2016 en 2017 getoetst aan de actuele behoeften. De uitkomsten zijn vastgelegd in het plan Revitalisering Max Euweplein: Gedachtenroos & Kansenkaart. Hieruit blijken duidelijk de door de stakeholders gedragen ambities en doelen voor het gebied voor de korte en lange termijn. OV MEP hecht grote waarde aan de realisatie van de kansen voor het Max Euweplein en trekt hiervoor graag samen op met de stakeholders.
Eind 2019 is op de algemene ledenvergadering van OV MEP het initiatief door de ondernemers bekrachtigd om opnieuw een oprichtingstraject voor de BIZ te doorlopen in 2020. Hiermee zal de komende maanden een nieuw plan worden gevormd dat concreet maakt hoe de ondernemers de komende vijf jaren (2021-2025) bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van het Max Euweplein. Gezien de resultaten van de vorige draagvlakmeting voor de BIZ onder de ondernemers (2017) en de gevoelde urgentie voor het realiseren van de kansenkaart vandaag de dag gaan we de draagvlakmeting voor de nieuwe BIZ met veel vertrouwen tegemoet.
De ambitie van OV MEP is om met de BIZ een professionaliseringsslag te maken in de organisatie en de plannen van de afgelopen jaren nu daadwerkelijk in praktijk te brengen. De BIZ zal daarbij onderscheid maken tussen activiteiten die zij zelfstandig kan realiseren en activiteiten waarvoor samenwerking met partijen als de gemeente, vastgoedeigenaren en bewoners cruciaal is. Voorop staat dat de kansenkaart de basis vormt voor de gewenste en urgente ruimtelijke en programmatische ingrepen.
Op 12 maart 2020 boden de stakeholders van het Max Euweplein hun gezamenlijke product aan het stadsdeelbestuur aan. De ondernemers en bewoners van het plein lieten die middag samen zien waarom het tijd voor actie is! Doel is nu om gezamenlijk te komen tot een startnotitie die we in november willen voorleggen aan het bestuur. Dit is nodig om de financiën voor dit project veilig te stellen. Om dit traject te kunnen afleggen willen we een projectgroep in het leven roepen die zich gaat bezighouden met het gezamenlijk uitwerken van de Kansenkaart. Het doel hiervan is te komen tot concrete stappen die nodig zijn om dit project tot een succes te kunnen brengen. Deze stappen zijn zowel nodig voor de korte termijn als voor de langere termijn. De projectgroep zal onderling de taken verdelen en heeft een adviserende rol.
Op de korte termijn wordt onderhoud en schoon aangepakt. Hierin zijn al eerste stappen gemaakt, middels de lijst die in samenspraak met gebiedsbeheerder Jeroen van Kemenade en Eline Diesveldt van Stad & Co tot stand is gekomen. Daarnaast worden de korte termijnmaatregelen uit de Kansenkaart gefilterd.
Op de lange termijn werken we naar een startnotitie, daarmee het geld dat nodig is voor de herinrichting van het plein mogelijk te maken. Onderdeel van deze notitie is een kostenraming. De ondernemers werken aan het oprichten van een BIZ met daarbij een BIZ-programma dat aansluit op de Kansenkaart.
Stad & Co heeft in 2020 nadrukkelijk de rol om de oprichting van de BIZ en de uitvoering van de kansenkaart te begeleiden, en het bestuur hierbij te adviseren. Deze rol als adviseur betekent dat de praktische uitvoering van acties bij de BIZ (bestuursleden en werkgroepen) ligt, waaronder het persoonlijke contact met ondernemers en het persoonlijk verspreiden van informatie.
Meer informatie over het oprichten van een BIZ? Ga dan naar de samenwerkende stad.