In de Stagestraat® werken ondernemers, werkzoekenden en gemeenten samen aan het terugdringen van de (jeugd)werkloosheid in Nederland. De Stagestraat® gaat uit van de kracht van samenwerking in buurten en straten en biedt detaillisten, horecaondernemers en dienstverleners uit één straat of winkelgebied, werkloze jongeren en herintreders werkervaringsplaatsen aan.
Vanaf 2013 zijn er door heel Nederland verschillende samenwerkingen onder de noemer: Stagestraat® ontstaan. Stad & Co begeleidde o.a. de volgende stagestraten:
In de Stagestraat konden jongeren en herintreders werkervaring opdoen bij enthousiaste ondernemers en werden ondernemers ondersteund met extra ‘handjes’ en of ‘kennis’. Per gebied werden er tussen de 10 en 12 werkervaring plaatsen aangeboden. Winkelstraat, werkzoekenden en gemeentes werkten er direct met elkaar samen met als resultaat: banen en kansen voor jongeren en maatschappelijk betrokken ondernemers, die ook baat hadden bij de inzet van stagiaires. Hieronder worden een aantal stagestraten uitgelicht.
Stagestraat Zuidoost startte in Winkelcentrum Reigersbos en breidde in samenwerking met de ondernemersverenigingen al gauw verder uit over de winkelcentra Amsterdamse Poort en Kameleon. De Stagestraat telde 10 deelnemende ondernemers, verspreid over drie gebieden. In Zuidoost is er verder samengewerkt met Gemeente, Jongerenloket en diverse jongeren- en buurtcentra in het stadsdeel.
In de Stagestraat Reigersbos te Amsterdam kunnen jongeren en herintreders werkervaring opdoen bij enthousiaste ondernemers en worden ondernemers ondersteund met extra ‘handjes’ en of ‘kennis’. Winkelstraat, werkzoekenden en Gemeente Amsterdam werken er direct met elkaar samen met als resultaat: banen en kansen voor jongeren en maatschappelijk betrokken ondernemers, die ook baat hebben bij de inzet van stagiaires.
Stagestraat Stationsstraat Waalwijk bood in samenwerking met Baanbrekers en de gemeente Waalwijk sinds januari 2016 tien werkervaringsplaatsen aan. De opening vond plaats bij van Haren Schoenen aan de Stationsstraat in bijzijn van de eerste stagiaire Sara Koks uit Waalwijk. Maatschappelijk betrokken ondernemers uit de Stationsstraat bieden werkloze jongeren en herintreders werkervaringsplaatsen aan. De werkzoekenden doen praktijkervaring op, vergroten hun kansen op een baan en breiden hun netwerk uit. Bekijk hier de officiële opening.
Stagestraat Rijnstraat opende in juli 2016 en telde 10 deelnemende ondernemers, verspreid over de Rijnstraat. Deze Stagestraat is uniek omdat dit de eerste straat is waar statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) die reeds een woning in Amsterdam Zuid toegewezen hebben gekregen aan de slag kunnen. In deze stagestraat kunnen zowel statushouders als jongeren en herintreders werkervaring opdoen bij enthousiaste ondernemers en worden ondernemers ondersteund met extra ‘handjes’ en of ‘kennis’.
Winkelstraat, werkzoekenden en Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid werken er direct met elkaar samen met als resultaat: banen en kansen voor werkzoekenden en maatschappelijk betrokken ondernemers, die ook baat hebben bij de inzet van stagiaires. Lees hier het artikel dat Het Parool schreef over de stagestraat.
“De Stagestraat geeft je een solide kans om je horizon te verbreden. Aan de Stagestraat heb ik een contract en collega’s (misschien zelfs vrienden!) overgehouden. Maar het belangrijkste van alles is, je bent weer onder de mensen. Je voelt je nuttig. En dat is heel veel waard.”
– kandidaat Andra, oud-stagiair, nu medewerker bij Hema –
Stagestraat winkelcentra Overvecht zijn per november/december 2016 gestart in maar liefst 3 kleinere winkelcentra in Overvecht. Dit zijn winkelcentrum De Klop, winkelcentrum Overkapel en winkelcentrum Gagelhof. Er zijn 10 enthousiaste ondernemers gevonden die graag een werkervaringsplaats aanbieden aan jongeren of herintreders. Deze ondernemers zijn evenredig verdeeld over de 3 winkelcentra. Naast de vacatures in de winkels zijn er ook een aantal administratieve functies beschikbaar in Overvecht. Op deze manier konden zoveel mogelijk kandidaten gekoppeld worden aan een juiste en passende werkervaringsplek.
Tot de jaren ’50 liep de ratelaar voor de vuilniswagen uit. Zo wisten Amsterdammers dat het huisvuil ingeleverd kon worden. Anno 2017 bieden we in Amsterdam werkervaringsplekken aan Wajongers die ervaring op willen doen in de openbare ruimte, zodat zij zich ontwikkelen tot allrounders op het gebied van ‘Schoon’.
In Stagestraat Buitenruimte Zuid doen kandidaten 3 tot 6 maanden lang, gemiddeld 16 uur per week werkervaring op bij de afdeling Openbare Ruimte van Gemeente Amsterdam. Na uitstroom (dit kan na 3 of 6 maanden) ontvangen kandidaten een certificaat en hebben ze de kans om een betaalde baan te krijgen op het gebied van Schoon.
De werkzaamheden bestaan onder andere uit vegen, het schoonmaken van de straten, schoffelen, afval prikken en het onderhouden van het openbaar groen. Dit project was geschikt voor kandidaten die minimaal 18 jaar zijn, een Wajong-uitkering ontvangen, gemotiveerd zijn om werkervaring op te doen in de openbare ruimte en 3 tot 6 maanden en 16 uur per week beschikbaar zijn.