Gebiedsmanagement

De Stagestraat® Nederland

In de Stagestraat® werkten ondernemers, werkzoekenden en gemeenten samen aan het terugdringen van de (jeugd)werkloosheid in Nederland. Stad & Co wierf, matchte en begeleidde werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en ondernemers in verschillende straten en winkelgebieden.

Stagestraat®

De Stagestraat® gaat uit van de kracht van samenwerking in buurten en straten en bood winkeliers, horecaondernemers en dienstverleners uit één straat of winkelgebied, werkloze jongeren en herintreders werkervaringsplaatsen aan.

Vanaf 2013 zijn er door heel Nederland verschillende samenwerkingen onder de noemer Stagestraat® ontstaan.
Stad & Co begeleidde o.a. de volgende Stagestraten:

 • Stagestraat Hoofddorppleinbuurt (Amsterdam)
 • Stagestraat Gelderlandplein (Amsterdam)
 • Stagestraat De Pijp (Amsterdam)
 • Stagestraat WoenselXL (Eindhoven)
 • Stagestraat Zuidoost (Amsterdam)
 • Stagestraat Reigersbos (Amsterdam)
 • Stagestraat Stationsstraat Waalwijk
 • Stagestraat Beethovenstraat/ Olympiaplein (Amsterdam)
 • Stagestraat Plantagebuurt (Amsterdam)
 • Stagestraat Hallenkwartier (Amsterdam)
 • Stagestraat Rijnstraat (Amsterdam)
 • Stagestraat Haarlemmerstraat (Amsterdam)
 • Stagestraat winkelcentra Overvecht (Utrecht)
 • Stagestraat Buitenruimte Zuid (Amsterdam)

Essentie

In de Stagestraat konden jongeren en herintreders werkervaring opdoen bij enthousiaste ondernemers en werden ondernemers ondersteund met extra ‘handjes’ en of kennis. Per gebied werden er tussen de 10 en 12 werkervaringsplaatsen aangeboden. Ondernemers, werkzoekenden en gemeentes werkten er direct met elkaar samen met als resultaat: banen en kansen voor jongeren en maatschappelijk betrokken ondernemers, die ook baat hadden bij de inzet van stagiaires.

Hieronder worden een aantal stagestraten uitgelicht.

Stagestraat Amsterdam Zuidoost 

Stagestraat Zuidoost startte in Winkelcentrum Reigersbos en breidde in samenwerking met de ondernemersverenigingen al snel verder uit met de winkelcentra Amsterdamse Poort en Kameleon. De Stagestraat Zuidoost telde 10 deelnemende ondernemers, verspreid over drie winkelcentra. In Zuidoost is er samengewerkt met de gemeente, het jongerenloket en diverse jongeren- en buurtcentra in het stadsdeel.

Stagestraat Stationsstraat Waalwijk

Maatschappelijk betrokken ondernemers uit de Stationsstraat in Waalwijk boden in samenwerking met Baanbrekers en de gemeente Waalwijk in 2016 tien werkervaringsplaatsen aan. De opening vond plaats bij van Haren Schoenen aan de Stationsstraat in het bijzijn van de eerste stagiaire. De werkzoekenden deden hier praktijkervaring op, vergrootten hun kansen op een baan en breidden hun netwerk uit.

Stagestraat Rijnstraat Amsterdam

Stagestraat Rijnstraat opende in juli 2016 en telde 10 deelnemende ondernemers, verspreid over de Rijnstraat in Amsterdam. Deze Stagestraat was uniek omdat dit de eerste straat was waar statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) met een woning in Amsterdam Zuid aan de slag konden. In deze stagestraat konden zowel statushouders als jongeren en herintreders werkervaring opdoen bij enthousiaste ondernemers. Tegelijkertijd werden ondernemers ondersteund met extra ‘handjes’ en kennis. De ondernemers uit de Rijnstraat, werkzoekenden en stadsdeel Zuid werkten er direct met elkaar samen met als resultaat: banen en kansen voor werkzoekenden en maatschappelijk betrokken ondernemers, die ook baat hebben bij de inzet van stagiaires.

De Stagestraat geeft je een solide kans om je horizon te verbreden. Aan de Stagestraat heb ik een contract en collega’s (misschien zelfs vrienden!) overgehouden. Maar het belangrijkste van alles is, je bent weer onder de mensen. Je voelt je nuttig. En dat is heel veel waard.

– kandidaat Andra, oud-stagiair, nu medewerker HEMA

Stagestraat Overvecht Utrecht

Stagestraat winkelcentra Overvecht startte eind 2016 in maar liefst 3 winkelcentra (De Klop, winkelcentrum Overkapel en winkelcentrum Gagelhof) in Utrecht Overvecht. Tien enthousiaste ondernemers boden werkervaringsplaatsen aan aan jongeren en herintreders. Naast de vacatures in de winkels waren er ook een aantal administratieve functies beschikbaar in Overvecht. Op deze manier konden zoveel mogelijk kandidaten gekoppeld worden aan een juiste en passende werkervaringsplek.

Stagestraat® Buitenruimte Zuid

In 2017 bood Stagestraat Buitenruimte Zuid in Amsterdam werkervaringsplekken aan Wajongers die ervaring op wilden doen met werken in de openbare ruimte. De werkzaamheden bestonden onder andere uit vegen, schoffelen, afvalprikken en het onderhouden van het openbaar groen. Na uitstroom (na 3 of 6 maanden) ontvingen kandidaten een certificaat en kregen ze een betaalde functie aangeboden.

meer weten?

 

Peggy Smulders

adviseur
mail mij     LinkedIn