De ondernemers in de BIZ Rozengracht verdienen hun brood in het drukste gebied van Amsterdam, met alle voor- en nadelen die daarbij horen, zoals: grote toeristenstromen, stimuleringsregelingen en extra aandacht voor versterking van de winkelstraten en strenge regelgeving en handhaving gericht op het inperken van de overlast en vergroten van de leefbaarheid in de buurt.
De combinatie van de almaar toenemende drukte, de explosieve groei van e- en m-commerce en de veranderende consumentenbehoeften heeft het winkelaanbod in de Amsterdamse binnenstad de afgelopen jaren ingrijpend beïnvloed. Sinds oktober 2017 staat Amsterdam in het centrum geen nieuwe winkels meer toe waarvan het aanbod alleen op toeristen is gericht. Een ander gevolg van de steeds drukker wordende stad is de toename van de hoeveelheid verkeer (trams, auto’s, fietsers, voetgangers) in de Raadhuisstraat en de Rozengracht.
De BIZ Rozengracht wil met behulp van het brandingproces praktisch én inhoudelijk handen en voeten
geven aan het uitbouwen van haar (gewenste) profiel als ‘meest vooruitstrevende winkelstraat van
Amsterdam op het gebied van beauty, wonen, design, mode en horeca’. Belangrijke uitgangspunten en randvoorwaarden voor het te ontwikkelen brand zijn:
De identiteit is beschreven op basis van kenmerken en de kernwaarden. De geformuleerde kernwaarden van de Rozengracht bestaan uit: vernieuwend, creatief & onafhankelijk, vakmanschap, historisch, authentiek, gastvrij open en levendig. Vervolgens zijn de merkwaarden geschreven naar aanleiding van gekoppelde beelden, ervaringen, overtuigingen en opvattingen in het hoofd van de consument.
Hieruit is de kernpropositie ontstaan. Dit is de merkbelofte, oftewel dat wat de (huidige en gewenste) bezoekers aan beleving op de Rozengracht wordt beloofd:
”Vrij en onverveerd”
Uiteindelijk is een brand story geformuleerd. De brand story is een verhalend sfeerbeeld van de Rozengracht met de positionering en de kernpropositie als basis. Het volledige brandingstraject is uitgewerkt in een conceptbrandrapport, het BIZ-bestuur geeft opdracht voor uitwerking van het creatief voorstel.
Stad & Co is ingeschakeld het brandingstraject te begeleiden. Dit proces bestaat uit drie stappen:
Stap 1
• Opstellen ondernemers- en bezoekersenquête.
Stap 2
• Analyseren van verzamelde data, opstellen SWOT en voorbereiden brandingworkshop
Stap 3
• Opstellen brandrapport en marketingcommunicatieplan
Ook een vraagstuk omtrent de branding van een gebied? Ga dan naar de onderscheidende stad.