Identiteit & positionering

Positionering en branding Rozengracht

Positionering en branding Rozengracht

BIZ Rozengracht is op zoek naar een aantrekkelijk, onderscheidend en opvallend/eigen profiel om zowel eenmalige bezoekers te verleiden om te komen, en om de binding met buurtbewoners te versterken.

De ondernemers in de BIZ Rozengracht verdienen hun brood in het drukste gebied van Amsterdam, met alle voor- en nadelen die daarbij horen, zoals: grote toeristenstromen en een teruglopende leefbaarheid van de buurt.

Lokale uitdagingen

De combinatie van de almaar toenemende drukte, de explosieve groei van e-commerce en de veranderende consumentenbehoeften heeft het winkelaanbod in de Amsterdamse binnenstad de afgelopen jaren ingrijpend beïnvloed. Sinds oktober 2017 staat Amsterdam in het centrum geen nieuwe winkels meer toe waarvan het aanbod alleen op toeristen is gericht. Een ander gevolg van de steeds drukker wordende stad is de toename van de hoeveelheid verkeer (trams, auto’s, fietsers, voetgangers) in de Raadhuisstraat en de Rozengracht.

Uitgangspunten en randvoorwaarden

De BIZ Rozengracht wil met behulp van gebiedsbranding praktisch én inhoudelijk handen en voeten geven aan het uitbouwen van haar (gewenste) positionering als ‘meest vooruitstrevende winkelstraat van Amsterdam’ op het gebied van beauty, wonen, design, mode en horeca.

De ondernemers hebben Stad & Co gevraagd om een positionering- en brandingtraject te begeleiden.

Gebiedsbranding

De identiteit van de Rozengracht (gebaseerd op de kenmerken en de kernwaarden van het gebied) is omschreven als ‘vernieuwend, creatief & onafhankelijk, vakmanschap, historisch, authentiek, gastvrij open en levendig’. Vervolgens zijn merkwaarden ontwikkeld op basis van gekoppelde beelden, ervaringen, overtuigingen en opvattingen in het hoofd van de consument. Hieruit is de kernpropositie ontstaan, ook wel de merkbelofte: dat wat de (huidige en gewenste) bezoekers aan beleving op de Rozengracht wordt beloofd. Voor de Rozengracht geldt:

vrij en onverveerd

Vervolg

Het BIZ-bestuur van de Rozengracht gaat nu met alle input aan de slag met het ontwikkelen van een creatief concept voor het gebied. Dit doen zij samen met een creatief bureau.

 

 

Soortgelijke projecten

Streetbranding Beethovenstraat Amsterdam

 

Positionering winkelgebieden Den Helder

 

Streetbranding De Gijsbrecht van Amstelstraat

 

meer weten?

 

Marlot van Dijken

senior adviseur
mail mij     LinkedIn
 

Eveline van der Vliet

senior communicatiespecialist
mail mij     LinkedIn