Ondernemersfondsen

BIZ Middellandstraat en BIZ Nieuwe Binnenweg Rotterdam

De ondernemers en de vastgoedeigenaren van de Nieuwe Binnenweg en de 1e en 2e Middellandsstraat in Rotterdam hebben dezelfde ambitie. In beide straten werkt een groep initiatiefnemers vol overtuiging aan de oprichting van een BIZ. Het doel is om integraal én samen met alle betrokken partijen hun winkelgebied een krachtige impuls te geven en aantrekkelijker te maken.

Revitalisering

De langgerekte (Nieuwe) Binnenweg is van oudsher één van de bekendste winkelstraten van Rotterdam en de enige nog bestaande vooroorlogse winkelstraat die uitmondt in het centrum. Door het project ‘Revitalisering Nieuwe Binnenweg’ heeft de straat een aantal jaren terug een flinke opknapbeurt gehad. Vandaag de dag typeren echter avondhoreca, forse leegstand en een chaotische verkeerssituatie het straatbeeld op het stuk tussen de ’s-Gravendijkwal en de Lage Erfbrug.

Drie delen, twee BIZ’en

Door zijn lengte is de Nieuwe Binnenweg door de ondernemers opgedeeld in twee stukken die elk hun eigen kenmerkende sfeer en uitstraling hebben. De BIZ Nieuwe Binnenweg tussen Eendrachtsplein en ’s-Gravendijkwal bestaat al sinds 2014. Een eerdere poging van ondernemers om een BIZ op te richten tussen de ’s-Gravendijkwal en de Lage Erfbrug, strandde bij te weinig draagvlak. Daarom pakken de nieuwe initiatiefnemers het anders aan én betrekken ze ook de vastgoedeigenaren. De bedoeling is om door de krachten te bundelen dit keer wel succesvol te zijn. Samen kunnen beide partijen immers integraal bouwen aan meer variatie in het winkel- en horecalandschap in dit stuk van de Nieuwe Binnenweg. En de aantrekkelijke identiteit van het gebied opnieuw naar voren laten komen.

Mooier Middelland

In dezelfde wijk in Rotterdam is de levendige Middellandsstraat volop in ontwikkeling. De straat maakt deel uit van het wijkbrede programma ‘Mooi, Mooier Middelland’ waar ook de Nieuwe Binnenweg bij is aangehaakt. Dit programma stimuleert activiteiten en initiatieven die door middel van co-creatie de wijk verbeteren, zonder dat er unieke gebiedskarakteristieken verloren gaan. Mede hierdoor hebben ook de ondernemers en vastgoedeigenaren van de 1e en 2e Middellandstraat het plan opgevat zich te verenigen, ieder in een eigen BIZ. Ze willen onder andere de structurele leegstand in de straten aanpakken, de veiligheid in het gebied vergroten en een brancheringsbeleid (gericht op daginvulling) ontwikkelen. Ook tegengaan van een (te) eenzijdig straatbeeld is een uitdaging voor de toekomstige BIZ.

Advies & ondersteuning

Stad & Co heeft beide winkelstraten bij het haalbaarheidsonderzoek en het opstellen van een vijfjarenplan voor een BIZ ondersteund. De draagvlakmetingen resulteerden in te weinig draagvlak voor de Middellandstraat en een positieve uitkomst voor de Nieuwe Binnenweg. Daarmee is de BIZ Nieuwe Binnenweg van start gegaan.

meer weten?

 

Farzad Ghaus

oprichter en managing partner
mail mij     LinkedIn
 

Jorge van Vliet

senior adviseur
mail mij     LinkedIn