Rotterdamse krachtenbundeling ondernemers en vastgoedeigenaren.
De ondernemers en de vastgoedeigenaren van de Nieuwe Binnenweg en de 1e en 2e Middellandsstraat hebben dezelfde ambitie. In beide straten werkt een groep initiatiefnemers vol overtuiging aan de oprichting van een BIZ. Het doel is om integraal én samen met alle betrokken partijen hun winkelgebied een krachtige impuls te geven en aantrekkelijker te maken. Welke stappen zetten ze?
De langgerekte (Nieuwe) Binnenweg is van oudsher één van de bekendste winkelstraten van Rotterdam en de enige nog bestaande vooroorlogse winkelstraat die uitmondt in het centrum. Door het project ‘Revitalisering Nieuwe Binnenweg’ heeft de straat een aantal jaren terug een flinke opknapbeurt gehad. Vandaag de dag typeren echter avondhoreca, forse leegstand en een chaotische verkeerssituatie het straatbeeld op het stuk tussen de ’s-Gravendijkwal en de Lage Erfbrug.
Door zijn lengte is de Nieuwe Binnenweg door de ondernemers opgedeeld in twee stukken die elk hun eigen kenmerkende sfeer en uitstraling hebben. De BIZ Nieuwe Binnenweg tussen Eendrachtsplein en ’s-Gravendijkwal bestaat al sinds de experimentenwet in 2014. Een eerdere poging van ondernemers om een BIZ op te richten tussen ’s-Gravendijkwal en Lage Erfbrug, strandde op te weinig draagvlak. Daarom pakken de initiatiefnemers van nu het anders en zorgvuldiger aan én betrekken ze ook de vastgoedeigenaren. De bedoeling is om door de krachten te bundelen dit keer wel succesvol te zijn. Samen kunnen beide partijen immers integraal bouwen aan meer variatie in het winkel- en horecalandschap in dit stuk van de Nieuwe Binnenweg. En de aantrekkelijke identiteit van het gebied opnieuw naar voren laten komen.
In dezelfde wijk in Rotterdam is de levendige Middellandsstraat volop in ontwikkeling. De straat maakt deel uit van het wijkbrede programma ‘Mooi, Mooier Middelland’ waar ook de Nieuwe Binnenweg bij is aangehaakt. Dit programma stimuleert activiteiten en initiatieven die door middel van co-creatie de wijk verbeteren, zonder dat er unieke gebiedskarakteristieken verloren gaan. Mede hierdoor hebben ook de ondernemers en vastgoedeigenaren van de 1e en 2e Middellandstraat het plan opgevat zich te verenigen, ieder in een eigen BIZ. Ze willen onder andere de structurele leegstand in de straten aanpakken, de veiligheid in het gebied vergroten en een brancheringsbeleid (gericht op daginvulling) ontwikkelen. Ook tegengaan van een (te) eenzijdig straatbeeld is een uitdaging voor de toekomstige BIZ.
Stad & Co ondersteunt beide winkelstraten bij het haalbaarheidsonderzoek en het opstellen van een vijfjarenplan voor een BIZ. De informele draagvlakmetingen zijn inmiddels achter de rug en positief. De volgende stap is de officiële draagvlakmeting.
Nieuwsgierig naar Mooi Mooier Middelland? Meer weten over de BIZ? Ga dan naar de samenwerkende stad.