Ondernemersfondsen

BIZ Jan Evertsenstraat

De ondernemers willen weer met elkaar samenwerken om het imago van de straat te verbeteren en samen de straat mooier te maken. Afstemming met de gemeente is hierin een belangrijke meerwaarde.

De Jan Evertsenstraat vormt onderdeel van de route die de dam met de Sloterplas verbindt. De straat ligt in de stadsdelen West en Nieuw-West. De architectuur wordt gekenmerkt door de Amsterdamse School. De architect van de bebouwing aan de straat tussen het Mercatorplein en de Admiralengracht was Jan Frederik Staal (1879-1940). Het was de eerste overdekte winkelstraat in Nederland. De buurt staat lange tijd bekend om het hoge niveau van criminaliteit. Rond 2000 liep de criminaliteit weer op. De gemeente werkte aan een plan om de straat veiliger te maken. Mede naar aanleiding van de moord in oktober 2010 op Fred Hund, de eigenaar van een juwelierszaak is de ”Winkelstraatvereniging Jan Eef” in september 2011 opgericht ter verbetering van het functioneren van de winkelstraat en van de sfeer in de buurt. Deze organisatie is uniek omdat zij ondernemers en buurtbewoners verenigt en kreeg hierdoor landelijke bekendheid.

Jan Eef een begrip in Amsterdam

In 2012 is de eerste Bedrijven Investeringszone (BIZ) in de Jan Evertsenstraat opgericht. Met een plan dat de focus had op een gebied van ongeveer 150 ondernemers zijn t/m 2016 diverse activiteiten ontplooid in de straat. Mede door de BIZ-vereniging is de “Jan Eef” een begrip geworden in Amsterdam.

De aanhouder wint!

Voor de periode 2017-2021 is er opnieuw een BIZ-plan gemaakt en een draagvlakmeting gehouden. Dit BIZ-plan richtte zich opeen groter gebied, tot aan de Sloterplas. De draagvlakmeting in de periode februari –maart 2017 heeft uitgewezen dat er niet voldoende ondernemers vóór instelling van de BIZ waren. Dit betekent dat er momenteel geen BIZ in de Jan Evertsenstraat is. Geen BIZ betekent niet dat er geen ambitie is voor de straat! Een groep betrokken ondernemers heeft besloten opnieuw een BIZ te willen worden per 2018. De initiatiefgroep (tevens oprichtingsbestuur) ziet dat er voldoende energie is in de straat om de samenwerking opnieuw vorm te geven. De BIZ Jan Evertsenstraat 2018-2022 richt zich op een kleiner gebied van ongeveer 170 ondernemers, verspreid over voornamelijk de Jan Evertsenstraat en het Mercatorplein.

Doelstellingen van de BIZ

Het professionaliseren en versterken van de samenwerking tussen ondernemers onderling entussen deBIZ-vereniging en stakeholders, zoals de gemeente, vastgoedeigenaren, bewoners enbelangenorganisaties;
Versterken van het ondernemers-en bezoekersklimaat;
Vergroten van de cohesie van het BIZ-gebied en de eenheid in uitstraling;
De BIZ zet zich in voor het behartigen van de ondernemersbelangen bij de gemeente, vastgoedeigenaren en andere betrokken partijen.

Begeleiding van Stad & Co

De hulp van Stad & Co is ingeschakeld ter realisatie van de uitvoering van het BIZ-plan o.b.v. een professionele organisatie en bestuur en uiteindelijk de BIZ per 1 januari 2018 op te richten. De BIZ is actief en succesvol en per 2020 overgedragen aan een winkelstraatmanager.

meer weten?

 

Farzad Ghaus

oprichter en managing partner
mail mij     LinkedIn