Ondernemersfondsen

BIZ Hillegersberg opteert voor een derde termijn

De groene en waterrijke Rotterdamse wijk Hillegersberg, een paar kilometer buiten het centrum, doet dorps aan. Niet vreemd als je weet dat Hillegersberg vele honderden jaren een zelfstandige plaats was, die pas halverwege de vorige eeuw bij Rotterdam werd gevoegd. De 145 ondernemers in de oude dorpskern vormen al tien jaar samen een BIZ en opteren voor een derde termijn van vijf jaar. Voor de nieuwe BIZ- termijn wil het bestuur aan twee doelen werken: behouden en versterken van ‘ons vertrouwde en gezellige winkelcentrum’ en verminderen van de leegstand.

Actief bestuur

In de dorpskern zijn veel zelfstandig ondernemers gevestigd die een sterke band hebben met de buurt. Desondanks staat zo’n twintig procent van de panden leeg. De BIZ onderhoudt daarom al langer structureel contact met alle vastgoedeigenaren en werkt samen met de gemeente aan langetermijnoplossingen. Op de korte termijn boekt het bestuur regelmatig succes met het werven van pop-up stores voor de leegstaande panden. Ook wordt veel energie gestoken in het onderhouden en uitvoeren van activiteiten die de basis van het gebied structureel aantrekkelijk houden.

Ambities

De BIZ wil nog nadrukkelijker invulling geven aan haar functie en positie als prettig en compleet buurtwinkelgebied, waar bewoners kunnen vinden wat ze zoeken. ‘Groen en lommerrijk Hillegersberg’ is daarbij een inspiratiebron die onder andere voor meer beleving moet zorgen. De ondernemers willen meer buitenevenementen organiseren, hun informatievoorziening professionaliseren en ‘vertrouwde gezelligheid’ bieden. Ook is de BIZ van plan de aanbevelingen van het Kadaster in acties te vertalen. Deze moeten het gebied weer toekomstbestendig maken.

Advies & ondersteuning

De bestuursleden werken samen met Stad & Co het nieuwe BIZ-plan verder uit. Ondernemers konden hun input geven tijdens een fysieke bijeenkomst en door middel van persoonlijk contact op gepaste afstand. Vastgoedeigenaren praten mee via het netwerk van een eigenaar die nauw betrokken is bij het bestuur. Eind 2020 is het plan klaar, waarna de stemming in het voorjaar van 2021 plaatsvindt. Stad & Co begeleidt het gehele proces en voorziet het bestuur van advies.

meer weten?

 

Farzad Ghaus

oprichter en managing partner
mail mij     LinkedIn