Ondernemersfondsen

Herstemming BIZ eigenaren Generaal Cronjéstraat Haarlem

Álle belanghebbenden betrekken met een BIZ voor vastgoedeigenaren in de Generaal Cronjéstraat in Haarlem. Dat was het doel in 2018. Na vijf jaar is de balans opgemaakt: de BIZ voor eigenaren in de Cronjé werkt. De eigenaren uit de Cronjéstraat willen de BIZ met vijf jaar verlengen. Stad & Co begeleidt opnieuw het proces.

De Generaal Cronjéstraat in Haarlem

De Generaal Cronjéstraat – ook wel de Cronjé in de volksmond – is een winkelstraat van bijna één kilometer lang met circa 150 verschillende winkels. Het is een winkelgebied met een rijke historie, een stevige winkeliersvereniging én veel potentie voor de toekomst. Vooral de diversiteit aan ondernemers maakt de Cronjé uniek. Winkels zijn er al decennia lang gevestigd. Van vader op zoon bedrijven met een grote reputatie tot steeds meer landelijke ketens die zich in de straat vestigen.

Oprichting BIZ voor eigenaren in 2018

In de Generaal Cronjéstraat in Haarlem zijn de afgelopen jaren flinke investeringen gedaan: door de gemeente, door de ondernemers en door de pandeigenaren. In 2018 hebben de vastgoedeigenaren zich – onder leiding van Stad & Co – verenigd in een BIZ-stichting. Een winkelgebied kan namelijk pas echt floreren, wanneer álle belanghebbenden samenwerken en betrokken zijn. Alle activiteiten van de BIZ voor eigenaren moeten uiteindelijk leiden tot (nieuwe) ondernemers in de straat, minder leegstand en een waardestijging van de panden.

Resultaten eerste BIZ-termijn

De BIZ heeft zich de afgelopen vijf jaar voluit bewezen, met als kopstuk het kostbare langdurige project van het renoveren van de kilometerslange luifel in de straat. Daarnaast is in samenwerking met de winkeliersvereniging geïnvesteerd in extra groen(bakken) om levendigheid te bevorderen en is er stevig gelobbyd richting de gemeente op het gebied van bereikbaarheid en investeringen in de openbare ruimte. Na vijf jaar is de balans opgemaakt: de BIZ voor eigenaren in de Cronjé werkt.

Herstemming in 2022

Het aflopen van de eerste BIZ-termijn, een veranderende samenstelling van de wijk en de herontwikkelingsplannen die voor de Cronjé op tafel liggen vormen de aanleiding om de BIZ te verlengen met vijf jaar (2023 – 2027). Alvorens het traject voor de instelling van de tweede termijn van de BIZ van start gaat delen het BIZ-bestuur en de gemeente de wens om de eerste BIZ-termijn te evalueren. Met deze evaluatie kunnen lessen worden getrokken uit de afgelopen vijf jaar en de basis voor de nieuwe BIZ-termijn worden versterkt. Stad & Co voert de evaluatie uit en voorziet de eigenaren gedurende het verlengingstraject van strategische en operationele begeleiding.

meer weten?

 

Charlie Hoge

adviseur
mail mij     LinkedIn
 

Farzad Ghaus

oprichter en managing partner
mail mij     LinkedIn