Ondernemersfondsen

Vijf BIZ-verenigingen in oprichting in Amstelveen

In vier winkelgebieden in Amstelveen: Amsterdamseweg, Kostverlorenhof, Het Oude Dorp en Van der Hooplaan, begeleidt Stad & Co de oprichting van BIZ-ondernemersverenigingen en één BIZ-eigenarenvereniging. Na de positieve informele draagvlakmeting in alle gebieden werden de uitvoeringsovereenkomsten ondertekend. Hoe de draagvlakmetingen afliepen?

De Wet op de BIZ

De Wet op de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) is sinds 1 januari 2015 van kracht en maakt het mogelijk een BIZ in te stellen. De BIZ is bedoeld om als collectief de concurrentiekracht van een winkelgebied te versterken, de kwaliteit van de bedrijfsomgeving te verbeteren en de omzet van alle individuele ondernemers te verhogen. In Amstelveen zijn vier gebieden tegelijkertijd de uitdaging aangegaan en gestart met het onderzoeken van het draagvlak voor een BIZ. Stad & Co is gevraagd om de vier gebieden te ondersteunen in dit proces tot en met de officiële draagvlakmetingen die plaats vonden in februari 2017.

BIZ Oude Dorp

Met als middelpunt het Museum van der Togt, de ligging aan de Poel, de vele wandelroutes en recreatiemogelijkheden en een breed en gevarieerd aanbod aan winkels en horeca is het Oude Dorp de Spil van Amstelveen. Er bleek voldoende draagvlak voor het oprichten van BIZ Oude Dorp en het Oude Dorp bloeit als nooit te voren. De komst van de BIZ heeft er voor gezorgd dat bestaande en nieuwe ondernemers zich in dit gebied weer helemaal thuisvoelen.

BIZ Van der Hooplaan

Winkelcentrum Van der Hooplaan bestaat al sinds 1959 en is met haar tijd meegegaan. Een reeks gespecialiseerde winkels ontvangt dagelijks bezoekers uit de buurt én van buiten Amstelveen. Vriendelijk, toegankelijk, gratis parkeren en gespecialiseerd, dat zijn de kenmerken en kernwaarden van Winkelcentrum Van der Hooplaan. Stad & Co heeft ook deze ondernemers van A tot Z begeleid, met als resultaat: voldoende draagvlak voor het oprichten van BIZ Van der Hooplaan.

BIZ Amsterdamseweg

Een aantal ondernemers van de Amsterdamseweg heeft het initiatief genomen om de krachten te bundelen en het draagvlak voor het oprichten van een BIZ-vereniging te onderzoeken. De oprichting van een BIZ voor de Amsterdamseweg is tegelijkertijd een oplossing en een uitdaging. Op de Amsterdamseweg ontbrak enige vorm van samenwerking tussen de 70 ondernemingen die er gevestigd zijn. Dit terwijl veel acties en verbeteringen integraal zouden kunnen worden opgepakt. De ondernemers hadden de ambitie om met een BIZ in te zetten op belangenbehartiging, het organiseren van evenementen, gebiedspromotie en het verhogen van de veiligheid en de uitstraling (sfeerverlichting). Er bleek echter onvoldoende draagvlak tijdens de draagvlakmeting.

BIZ Kostverlorenhof: ondernemers en eigenaren

Tot slot heeft Stad & Co z0wel de ondernemers als de vastgoedeigenaren van winkelcentrum Kostverlorenhof begeleid bij het oprichten van een BIZ. En met succes! Sinds 2017 werken beide BIZ-verenigingen succesvol aan het versterken van het winkelcentrum. Er is onder andere geïnvesteerd in professionele ondersteuning en gebiedsmarketing.

meer weten?

 

Farzad Ghaus

oprichter en managing partner
mail mij     LinkedIn