Visie & strategie

Ambitie en Actie Agenda Binnenstad Enschede

Enschede: sinds jaar en dag dé winkelstad van Oost-Nederland, en een bruisende studentenstad. Twintig jaar investeren in de binnenstad heeft zijn vruchten afgeworpen. De bezoekerscijfers vertoonden jarenlang een stijgende lijn en leegstand bestond nauwelijks. Naast alle kansen die werden ingekopt, bleven er ook een stel onbenut. Hiervoor schakelde de gemeente Enschede in 2021 Stad & Co in. Met de vraag of we een richtinggevende en integrale Ambitie en Actie Agenda voor de Enschedese binnenstad wilden opstellen

Van plannen naar uitvoering

De gemeente Enschede heeft de afgelopen jaren veel werk verzet, en daar ook de stakeholders in het centrum regelmatig bij betrokken. Er lagen visies, beleidsdocumenten en plannen. Toch bleek het niet eenvoudig om op basis daarvan gezamenlijk acties te bepalen, een taak- en rolverdeling te maken en activiteiten te prioriteren. Het ontbrak aan een heldere en inspirerende stip op de horizon. Stad & Co is gevraagd die stip te schetsen op basis van ‘alles wat er al lag’ en een concrete actieagenda op te stellen.

Welkom in de proeftuin van Enschede

Als snel ontstond het concept van ‘de binnenstad als gezamenlijke proeftuin’. Dit concept sloot feilloos aan bij zowel het DNA van Enschede als bij de mogelijkheden voor een breed samenwerkingsverband. Om zoveel mogelijk draagvlak te creëren voor de Ambitie en Actie Agenda en voor ‘de proeftuin’ als perspectief, zijn ook de belanghebbenden uit de stad actief bij het proces betrokken. De Ambitie en Actie Agenda voor de binnenstad is unaniem omarmd door de gemeenteraad. Daarnaast hebben de binnenstadpartners hun handtekening gezet onder het document, waarmee iedereen ‘ja’ zegt tegen de uitvoering ervan. 

Soortgelijke projecten

Binnenstadsplan 2033 Den Haag

 

Centrumvisie Uden

 

Een Economische Agenda 2030 voor Wijdemeren

 

meer weten?

 

Peter van Gool

senior adviseur
mail mij     LinkedIn
 

Marius Drissen

senior adviseur
mail mij     LinkedIn