Er wordt gestart met het aanjagen van transformatie in drie gebieden: de Havenstraat in Hilversum, de Zuiddijk in Zaandam en de binnenstad van Purmerend. De gebieden verschillen in grootte en complexiteit van elkaar. Toch hebben de gebieden iets gemeen: het doel is het realiseren van vitale en compacte gebieden door (leegstaande) winkels aan de centrumranden en aanloopstraten te transformeren naar woningen. Een transformatie van winkel naar woning is echter niet van de één op de andere dag gerealiseerd.
“We weten dat dit soort transformatieopgaven complex zijn en langzaam op gang komen. Verschillende gemeenten hebben aangegeven in het proces hulp te kunnen gebruiken. Als provincie willen wij hen helpen in alle fasen van het transformatieproces.”
– Michel van Wijk, beleidsadviseur economie provincie Noord-Holland
Samenwerking – zowel als doel en als middel – tussen alle betrokken partijen is van cruciaal belang om de transformatie vorm te geven en te laten slagen. Gedurende het traject groeit het inzicht bij gemeenten en eigenaren dat ze vaak met dezelfde of verwante vraagstukken dealen. Stad & Co neemt een aanjagende rol op zich, en draagt op die manier bij aan bewustwording en draagvlak voor transformatie in de gebieden. Ook stimuleren we zo alle stakeholders om, bij voorkeur, samen snel tot concrete afspraken te komen.
Stad & Co is verantwoordelijk voor het gehele aanjaagproces. We voeren individuele gesprekken met alle vastgoedeigenaren, wooninvesteerders, corporaties, centrummanagers en ondernemers. Op deze manier achterhalen we wensen en behoeften en enthousiasmeren we partijen voor de eerste stappen richting een intensievere samenwerking. De gesprekken maken niet alleen inzichtelijk hoe partijen aankijken tegen een functieverandering van het vastgoed in de gebieden. Ook wordt duidelijk welke partijen er nog meer – naast de gemeente en vastgoedeigenaren – aan tafel horen en wat er nodig is voor een volgende stap. Bijkomend effect is dat ook het onderling vertrouwen groeit. We rapporteren de opgehaalde input en organiseren aanvullend kennissessies op ambtelijk en bestuurlijk niveau.
Samen komen tot een concrete resultaten in de drie lopende en zes nieuwe gebieden is het doel van de tweede fase. Een concreet resultaat kan bestaan uit een kansrijke aanvraag voor de subsidieregeling ‘versnellen woningbouw’, het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst of het tekenen van een intentieverklaringen.
Ook aan de slag met transformatie van leegstaand winkelvastgoed? Bezoek dan de veranderende stad.