Ondernemersfonds Utrecht: samen investeren in een sterker Utrecht
november 2024Het Ondernemersfonds Utrecht (OfU) is al dertien jaar een drijvende kracht achter samenwerking en groei in de stad. Met een jaarbudget van maar liefst € 12,5 miljoen is het fonds met afstand het grootste ondernemersfonds van Nederland. Stad & Co werkt in verschillende Utrechtse gebieden samen met OfU. We spraken met relatiemanager Redmar Hueting van OfU over welke voordelen een ondernemersfonds biedt en wat dit Utrechtse fonds bijzonder maakt.
Alle ondernemers en alle vastgoedeigenaren investeren samen
Een van de dingen die Ondernemersfonds Utrecht kenmerkt, is de inclusieve aanpak. Het fonds is gebaseerd op één simpel principe: iedereen die een pand huurt of bezit draagt bij. Via een opslag op de onroerendezaakbelasting niet-woningen (OZB) betalen ondernemers, organisaties en vastgoedeigenaren samen aan een collectieve pot. “Doordat iedereen meebetaalt, zijn er geen ‘freeriders’ meer,” legt Redmar uit. “In het verleden moest je als ondernemersvereniging zelf een potje bij elkaar zien te krijgen om iets te organiseren in je gebied. Dat werkte niet, want niet iedereen wilde bijdragen, terwijl de voordelen er wel voor iedereen waren. Het fonds biedt zekerheid, een stabiel budget en de mogelijkheid om verder vooruit te plannen.”
Efficiënt en flexibel
Een ander voordeel van het ondernemersfonds is de snelheid en eenvoud waarmee aanvragen worden afgehandeld. “Als je aanvraag compleet is en het plan duidelijk een collectief belang dient, krijg je binnen twee weken een antwoord én de financiering,” zegt Redmar. In vergelijking met andere financieringsstructuren is het ondernemersfonds veel minder bureaucratisch. “Wij werken gericht op snelheid, eenvoud en resultaat, zonder eindeloze rapporten of ingewikkelde processen.”
Zelfstandig en onafhankelijk
Die flexibiliteit wordt mogelijk gemaakt door de onafhankelijke positie van het fonds. Het geld wordt door de gemeente Utrecht geïnd, maar daarna uitgekeerd aan en beheerd door het ondernemersfonds als zelfstandige stichting. “Het geld is van en voor ondernemers,” benadrukt Redmar. In elk van de 68 trekkingsgebieden bepalen ondernemers zelf hoe het budget wordt ingezet. Dit gebeurt via kerngroepen of ondernemersverenigingen die plannen maken of verzamelen, en toetsen op draagvlak. “Wij zijn een onafhankelijke facilitator. We bewaken het collectieve belang en zorgen dat het geld goed wordt besteed, maar de inhoudelijke keuzes laten we aan de ondernemers en organisaties over. Zij weten wat hun gebied nodig heeft.”
Waarom Utrecht een voorbeeld is
Met een jaarbudget van € 12,5 miljoen is het Utrechtse fonds met afstand het grootste ondernemersfonds van Nederland. Maar schaalgrootte is niet de enige reden dat andere steden nieuwsgierig zijn naar het Utrechtse fonds. “Bij ons heeft elk gebied zijn eigen budget en vrijheid om te beslissen wat belangrijk is,” legt Redmar uit. “In andere steden zie je soms een sectorale aanpak, waarbij bijvoorbeeld retail, horeca of cultuur een eigen potje hebben. Dat kan werken, maar wij zien dat juist de gebiedsgerichte aanpak zorgt voor binding en zichtbaarheid. Het geld blijft in het gebied en versterkt de samenwerking tussen ondernemers.”
Een fonds van en voor Utrecht
“Wat ik het mooiste vind,” besluit Redmar, “zijn eigenlijk twee dingen. Allereerst, dat we projecten mogelijk maken die anders nooit zouden gebeuren. Zoals de duurzame verlichting op een sportpark of een zoutwaterbatterij voor energieopslag. Maar het zijn ook, of juist de kleine initiatieven die de stad kleuren. Zoals ondernemers die Halloweentraktaties uitdelen aan kinderen. Dat is de kracht van het Ondernemersfonds: groot of klein, samen maken we Utrecht sterker.”
Inspiratie voor andere steden
Het succes van het Ondernemersfonds maakt andere steden nieuwsgierig. “We hebben recent nog Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven op bezoek gehad,” vertelt Redmar trots. “Ze wilden weten hoe wij het hier in Utrecht aanpakken. Ons advies? Zorg voor duidelijke trekkingsgebieden en betrek ondernemers en organisaties vanaf het begin. Dat maakt het verschil.”
Samen investeren in de stad van morgen
Stad & Co werkt in verschillende steden samen met diverse vormen van ondernemersfondsen. We stimuleren graag kennisdelen en uitwisseling. Ondernemersfonds Utrecht is hiervan een goed voorbeeld. ‘’Kom vooral een keer kijken in Utrecht,” sluit Redmar af. “Je zult zien hoe groot de impact kan zijn als ondernemers samen investeren in hun stad.”