Meer dan welkom

Zowel verdwaalde bezoekers als kapotte stoplichten krijgen hun onverdeelde aandacht. Ze spreken samen meer dan 40 talen, zijn herkenbaar aan een bolhoed en driedelig pak, en verwelkomen meer dan een miljoen mensen per jaar.

Make my day

In 2011 gingen The Welcome People voor het eerst de straat op in Londen, en inmiddels zijn ze op meer dan 20 locaties te vinden in Groot-Brittannië. Hun vrolijke uitstraling in combinatie met hun kennis van de stad, zorgt ervoor dat mensen zich welkom voelen en wegwijs worden gemaakt. In plaats van dat bezoekers een VVV moeten zoeken, of zich blindstaren op hun mobieltje, worden ze geholpen door proactieve ambassadeurs die hen maar al te graag op weg helpen.

Oplettende hoedjes

De gastheren en gastvrouwen toveren niet alleen een glimlach op de gezichten van bezoekers en bewoners, maar hebben daarnaast ook een belangrijke functie als oren en ogen van de straat. Ze zorgen ervoor dat ook de fysieke omgeving verwelkomend is door situaties te signaleren die aandacht behoeven op het gebied van schoon, heel en veilig. Ze gebruiken hiervoor een app waarmee de meldingen direct bij de juiste instanties terechtkomen. Zo ouderwets zijn die bolhoeden dus niet!

Verbinders

Ook in ons land voorzien wij veel voordelen van stadsambassadeurs. Ze zorgen dat mensen zich welkom voelen, dragen bij aan de actieve promotie van een gebied, en leveren een waardevolle bijdrage aan een verbeterde uitstraling van de openbare ruimte. Ook kunnen ze worden ingezet bij evenementen, en weten ze als geen ander een mooie verbinding te leggen tussen retail, horeca en cultuur.

Ananassen

In het project Gastvrije Binnenstad gaan we in vier pilot-steden – Eindhoven, Hilversum, Meppel en Zoetermeer – onder andere onderzoeken of gastheren en gastvrouwen op straat kunnen bijdragen aan een meer gastvrije beleving van een stad. Of bolhoeden het Nederlandse straatbeeld gaan verrijken is nog even afwachten. De ananas is het internationale symbool voor gastvrijheid, dus wie weet wijst een levensgrote ananas je binnenkort de weg.

meer weten?

 

Nicole Haas

senior adviseur
mail mij     LinkedIn