Lijstjestijd


  • Op 1: stoppen met roken. Eventueel ook: minder stressen, afvallen of meer tijd voor vrienden en familie.

  • Op 2: sporten. Of: stoppen met minder drinken. Of 1 van die andere 4.

  • Op 3: meer bij mezelf blijven. Niet te verwarren met: iets goeds doen in een ver land.

  • Op 4: minder op mijn telefoon zitten. Vaak gecombineerd met minder social media. En niet meer álles fotograferen.

  • Op 5: iets nieuws leren. Groeien! Of misschien toch eerst de boel uitmesten en orde op zaken stellen?


Lijstjes maken op het einde van het jaar is zo oud als de weg naar Rome. De hedendaagse variant ervan is de vermakelijke maar meestal volstrekt nutteloze listicle. Je weet wel: de 10 grootste bloopers van 2018 in de winkelstraat of de 5 meest gehoorde dooddoeners bij ‘geen saldo’ in december. Listicles rukken met zevenmijlslaarzen op en we lezen ze allemaal gretig als de kop maar prikkelend genoeg is. Maar over die lijstjes wilde ik het niet hebben.

Goede voornemens

Ik doel op de lijstjes met ‘goede voornemens’, plannen en bedoelingen in het nieuwe jaar. Waar je vanzelf zin in krijgt als de dagen korter worden, de temperaturen dalen, het aftellen naar Oudjaar begint en je verlangen naar een nieuwe start groeit. In de donkere winter is het tijd om de balans op te maken en te kijken waar je staat. Je behoefte groeit om ruim baan te geven aan je ideeën en je dromen nu écht eens waar te maken. Halverwege december is er maar weinig dat méér lonkt dan de schone lei van ‘het nieuwe jaar’.

Volste vertrouwen

Meer dan de helft van alle mensen met goede voornemens heeft er op 1 januari het volste vertrouwen in te zullen slagen. De waarheid, zoals iedereen weet, is echter heel anders. Onderzoek van de Britse professor en psycholoog Richard Wiseman toont aan dat slechts 12% zijn of haar goede voornemen(s) daadwerkelijk tot een goed einde weet te brengen. En ieder jaar gaan er weer hordes mensen van start. ‘Ik weet het zeker, nu gaat het lukken!’

Overschatten

Hoe werkt dat in hemelsnaam, vraag je je af. Waarom maken we steeds weer goede voornemens als ze telkens mislukken? Voor een deel komt het door de periode waarin de voornemens worden gemaakt, denkt Wiseman’s Belgische collega-psychologieprofessor Patrick Luyten. Het kerstfeest en de feestdagen kleuren de wereld vaak net wat mooier, er zijn wat meer momenten van rust en voor je het weet is je bril wat rozer dan gebruikelijk en neem je minder realistische beslissingen. Ook zelfoverschatting speelt een rol, om dezelfde redenen. Wie al jaren niet meer heeft gesport, kan zich weliswaar zeer gemotiveerd voelen de kerstkilo’s er in het nieuwe jaar snel af te trainen, maar zal toch echt rustig moeten opbouwen om niet in no time geblesseerd uit te vallen.

Aanmoedigen

Niet meer doen dan? Want: lukt toch niet? Nou, nee. In december nadenken over een nieuwe ambitie, verandering of prioriteit – privé of zakelijk – is een uitstekende eerste stap. Vooral doen! De kunst zit ‘m in het vervolg. Hoe voer je je voornemen succesvol uit? Ook daar heeft Luyten over nagedacht. Zijn stelling is even simpel als lastig: ‘Praat erover, betrek anderen bij je doel, zet je intenties in meerdere kleine en overzichtelijke stapjes om in een concreet plan. Realiseer je dat je aanmoediging, controle en motivatie nodig hebt. Doe dus samen wat je samen kunt doen.’

Samen

En dat klinkt weer bekend. Want als er ding duidelijk is, dan is het dat de transformatie in de retail nog lang niet uit geëchood is in de winkelstraat. Wat al die nieuwe combinaties, concepten, inzichten en experimenten in winkelgebieden en binnensteden duidelijker dan ooit maken, is dat samenwerking álle partijen sterker maakt. ‘Samen’ is here to stay. Goede voornemens die daarop zijn gebaseerd, zijn potentieel succesvol is mijn voorspelling. Of geloof je meer in de 10 grootste fails voor winkelgebieden in 2019?

meer weten?

 

Eveline van der Vliet

senior communicatiespecialist
mail mij     LinkedIn