Leiderschap komt van binnenuit

Onlangs werd ik door Fontys Hogescholen in Eindhoven gevraagd een presentatie te geven over leiderschap. Een mooie aanleiding om eens stil te staan bij wat essenties.

Mijn eerste reactie was: leuk! Als Stad & Co delen we onze kennis ook graag met studenten. Zij zijn immers de professionals van morgen. Heel waardevol dus om bij te dragen aan hun scholing en vorming. Maar in tweede termijn groeide er ook iets anders. Ik vond het hoe langer hoe leuker om ook zelf weer eens – from scratch – over de essentie van leiderschap na te denken. En over mijn eigen vaardigheden op dat vlak.

Wat is leiderschap?

Ik stelde mezelf de vraag wat ‘vaardig leiderschap’ – de titel van de Fontys-minor – is, en hoe ik dat heb ontwikkeld. Het werd me duidelijk dat de volgende punten er wezenlijk onderdeel van uitmaken.

Leiderschap:

  • komt van binnenuit
  • komt voort uit een missie
  • komt voort uit een visie
  • creëert focus

Van binnenuit

Dat leiderschap van binnenuit komt, beschrijft de Amerikaanse auteur Charles Haanel in zijn boek The Master Key System (uit 1916!). Hij stelt: ‘De fout van alle eeuwen is dat we de oplossing buiten onszelf zoeken. De hele natuur toont ons nochtans dat de dingen zich van binnen naar buiten ontplooien: bloem uit zaad komt, vrucht uit boom, kip uit ei, kind uit moeder…’ Ik bedacht me hierdoor dat leiderschap pas tot ontwikkeling kan komen als je je bewust bent van je eigen kwaliteiten. Iets wat onze ‘vaderlandse wijze’ Johan Cruijff ook al wist. ‘Je kan het pas zien als je het door hebt.’

Missie, visie, focus

Verder denkend, realiseerde ik me hoe belangrijk het is om als mens te weten waarvoor je staat (missie) en waarvoor je gaat (visie) in het leven. Ik had het geluk dat ik op mijn 23ste wist dat ik ‘straat/centrummanager’ wilde worden. Een toen nog geheel onbekend fenomeen. Het idee kwam in mij op tijdens mijn studietijd in het Engelse Leeds. Ik zat er op een zaterdagmiddag alleen in een leeg campusgebouw in stilte mijn toekomst te overpeinzen. Het gevolg van deze ‘ingeving’ was dat ik als redelijk trage student in een mum van tijd als één van de eerste vrijetijdswetenschappers van Nederland afstudeerde. Het effect van focus! Ook een razend belangrijk element voor ‘vaardige leiders’.

Kernkwaliteiten

Nu ik terugkijk, vind ik helemaal niet vreemd dat dit idee ‘plots’ bij me opkwam. De rol van verbinder, bruggenbouwer en facilitator sluit naadloos aan op mijn kernkwaliteiten. Ook appelleert hij aan mijn behoefte om met mensen te werken en een waardevolle bijdrage te leveren aan de sociaaleconomische ontwikkeling van binnensteden en dorpscentra. Samen de stad, en daarmee ook een stukje van de wereld, mooier maken: daar word ik blij van!

Geluk

Na afloop van mijn college aan de Fontys-studenten besefte ik wat voor een gelukkig mens ik ben. Dat ik al zo lang mijn prachtige vak mag uitoefenen, in een eigen onderneming, met zoveel fijne collega’s en voor heel veel fijne opdrachtgevers. Vervuld van dankbaarheid en met een glimlach op mijn gezicht fietste ik terug naar kantoor.

meer weten?

 

Eugène van Gerwen

oprichter en senior adviseur
mail mij     LinkedIn