Krimpenerwaard: negen keer maatwerk in de retailvisie
mei 2025
Hoe houd je winkelgebieden vitaal in een gemeente met uiteenlopende dorpskernen? In Krimpenerwaard ontwikkelden we samen met ondernemers, vastgoedeigenaren, de gemeente en - in samenwerking met Sweco - een gebiedsgerichte, uitvoeringsklare aanpak voor negen kernen. Dat is bijzonder én broodnodig. Het retaillandschap is veranderd, en dat vraagt om keuzes die passen bij nu en straks.
Een jonge gemeente met lokale verschillen
Krimpenerwaard is een Zuid-Hollandse fusiegemeente (sinds 2015), opgebouwd uit verschillende dorpskernen met elk een eigen schaal, structuur en karakter. In sommige kernen is het lokale netwerk sterk georganiseerd, in andere is die samenhang wat minder vanzelfsprekend. “Iedere kern in de Krimpenerwaard is uniek,” zegt Doreth van Manen, beleidsadviseur bij de gemeente. “Daarom is een aanpak per kern zo waardevol. Alleen zo ontstaan plannen die passen bij de praktijk én lokaal worden gedragen.”
Visie en aanpak met oog voor actualiteit
De gemeente beschikte sinds 2019 over een retailvisie, met een looptijd tot 2026. Maar in de tussentijd veranderde er veel. Online winkelen groeide, corona liet sporen na, inflatie beïnvloedt koopgedrag en nieuwe functies veranderen hoe winkelgebieden gebruikt worden. Reden voor een frisse blik. Geen volledig nieuw beleid, maar een gerichte aanscherping in de vorm van een rapportage en een uitvoeringsgerichte aanpak.
Twee producten, één fundament
De samenwerking tussen Sweco, Stad & Co, de gemeente en lokale partijen leidde tot twee concrete producten:
- De Rapportage Ontwikkeling Winkelgebieden Krimpenerwaard – met een overzicht van trends, koopstromen, de huidige retailstructuur en toekomstperspectieven per kern.
- Een gebiedsgerichte aanpak per winkelgebied – met per kern: stand van zaken, speerpunten, acties en verantwoordelijkheden.
Deze producten zijn tot stand gekomen via gebiedsschouwen, gesprekken met een begeleidingsgroep en sessies met vastgoedeigenaren. In vier kernen is het concept aanvullend besproken in rondetafelgesprekken. Zo ontstonden plannen die zijn gebaseerd op cijfers én lokale kennis.
Samenwerken aan vitale winkelgebieden
“Er liggen voldoende uitdagingen in de toekomst voor de winkelgebieden,” aldus Doreth van Manen. “Als gemeente willen we graag faciliteren om samen met de winkeliers en vastgoedeigenaren ervoor te zorgen dat de kernen zo vitaal mogelijk blijven.’’
De kracht van dit traject? Het is samen bedacht én gedragen. Sweco bracht de cijfers in, Stad & Co bracht mensen bij elkaar. Samen voerden we analyses uit en hebben we aanscherpingen voorgesteld. Zo ontstonden scherpe, haalbare plannen.
Wat ook bijzonder is: niets is van bovenaf opgelegd. De plannen zijn opgebouwd met de mensen die de gebieden goed kennen – en ze willen versterken. In elk plan is vastgelegd wie wat doet. Ondernemers nemen daarin actief verantwoordelijkheid: in denken én straks in doen. “Het verschil zit in die duidelijke rolverdeling,” zegt Van Manen. “Doordat we per kern weten wie welke rol kan pakken, kunnen we niet alleen plannen maken, maar ze ook echt uitvoeren. ”
Klaar voor de uitvoering
Op 11 juni 2025 wordt het startschot gegeven voor de uitvoering, tijdens een gezamenlijke bijeenkomst. Een moment om stil te staan bij wat we samen hebben opgebouwd – en om vooruit te kijken: nu gaan we het waarmaken.
De aanpak in Krimpenerwaard laat zien dat beleid alleen werkt als het aansluit bij de praktijk. Door per kern keuzes te maken op basis van cijfers én gesprekken, is er een stevig fundament gelegd. Voor winkelgebieden die niet alleen blijven bestaan, maar ook kunnen vernieuwen.
Meer weten?
Neem contact op met Janneke den Ouden, partner bij Stad & Co.