Kampioenen eren

Is het huldigen van kampioenen een last of een zegen? Onlangs werd op het Museumplein in Amsterdam het landskampioenschap van Ajax gevierd. Een stad die trots is op haar voetbalclub en kersvers landskampioen gunt de fans, spelers en bewoners natuurlijk een huldiging in het hart van de stad. Maar bij de organisatie ervan komt heel veel kijken, iets waar niet iedereen meteen om staat te springen. Stad & Co ondersteunt de BIZ Museum Quarter waarin alle ondernemers, instellingen en musea in het gebied zijn verenigd. Intensief overleg met de gemeente en overige betrokkenen resulteerde in een feest dat volgens alle partijen als ‘zeer geslaagd’ de boeken in kan.

Voorgeschiedenis

Begin mei, terwijl de prijzen nog niet verdeeld waren, nodigde de gemeente alle belangrijke stakeholders in het gebied uit om te overleggen over een mogelijke huldiging van Ajax op het Museumplein. Dit was voor het eerst sinds de huldiging op 15 mei 2011 volledig uit de hand was gelopen, met honderdduizenden euro’s aan schade voor de musea en de winkeliers. ‘2011’ werd een trauma dat ertoe leidde dat Ajax drie daaropvolgende kampioenschappen niet in het centrum maar bij de Arena moest vieren. De gemeente wilde verkennen of het nu, acht jaar later, tijd was om dit te heroverwegen en Ajax weer op het Museumplein toe te juichen.

Voorbereiding

Een kampioenshuldiging is geen sinecure, met meer dan 100.000 verwachte bezoekers, slechts een paar weken om alles te organiseren en weinig ruimte voor gedetailleerd overleg. In de voorbereiding werden tegengestelde belangen zichtbaar en werd duidelijk dat niet iedereen enthousiast werd van het idee. De ervaring uit 2011 spookte veel bewoners en ondernemers nog door het hoofd. Het Museumplein zou ditmaal veranderen in een groot ‘festivalterrein’, afgezet met honderden meters hekken en gecontroleerd door honderden politieagenten en beveiligingsmedewerkers. Er waren veel vragen te beantwoorden. Hoe is de inzet van politie en toezicht? Wat wordt er gedaan om schade aan winkels en musea te voorkomen? Staat de gemeente garant voor eventuele vervolgschade? Mogen ondernemers extra verkoopactiviteiten ondernemen voor bezoekers? Blijft mijn onderneming bereikbaar? In korte tijd is er heel veel afgestemd en gecommuniceerd. Er zijn ‘offers’ gebracht in de vorm van musea en winkels die eerder sloten omdat ze tijdens het feest niet bereikbaar zouden zijn of om veiligheidsreden. De huldiging zorgde soms voor chagrijn, maar kreeg ook begrip en instemming.

De dag zelf

De uiteindelijke dag zelf verliep uitstekend. De huldiging was een imposant feest, zonder grote incidenten. Veel ondernemers toonden zich onder de indruk van de festivalorganisatie en de manier waarop de gemeente en Ajax het oppakten. Over de vraag of het proportioneel is zoveel maatregelen te (moeten) nemen voor een huldiging, verschillen de meningen uiteraard. In het proces van afstemmen en organiseren heeft de BIZ een goede rol kunnen spelen.

Of de huldiging daarmee een last of een zegen was? Misschien wel allebei. Maar 120.000 bezoekers zijn in ieder geval positief uit hun dak gegaan in het Museum Quarter!

meer weten?

 

Peter van Gool

senior adviseur
mail mij     LinkedIn