IJmuiden: BIZ IJmuiden centrum, een proces met een gouden strik

februari 2019

Op dinsdag 12 februari jl werd tijdens een gezellige bijeenkomst in Brasserie Blauw te IJmuiden het verlossende woord uitgesproken door wethouder Jeroen Verwoort (economie). BIZ IJmuiden Centrum is een feit! Voor een grote groep ondernemers een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat.

Toen Floor Thomasse (senior bij Stad & Co sinds 2011) begin 2017 begon als Winkelloods van Velsen was één van haar eerste acties het reanimeren van de ondernemersvereniging van IJmuiden Centrum. Belangrijk speerpunt van de gemeente binnen de opdracht was namelijk het versterken van de samenwerking tussen de ondernemers onderling én tussen de gemeente en de ondernemers.

De ondernemersvereniging van IJmuiden Centrum was echter op sterven na dood en de sfeer onder de ondernemers was op zijn zachts gezegd ‘koel’. De roerige jaren van crisis, een herinrichting en een gesloten Velsertunnel had het enthousiasme en vertrouwen in het gebied geen goed gedaan. Ook in de fysieke ruimte van het gebied zijn deze moeilijke jaren helaas zichtbaar. Net als in veel middelgrote gemeentes in de periferie kampt IJmuiden met leegstand en worstelt het met de aantrekkelijkheid en sfeer in het centrum. Bij Stad & Co geloven we echter heilig in de kracht van (de publiek-private) samenwerking. Geen eenvoudige opgave om dit tij te keren. Maar het sentiment is de afgelopen maanden alvast gekeerd, van ‘bij de pakken neer zitten’ naar ‘er vol voor gaan’!

Momentum

Wat is er gebeurd? Er is een momentum ontstaan in IJmuiden. Een paar ondernemers wilden de ondernemersvereniging wel een impuls geven, maar dan bij voorkeur in de vorm van een BIZ-vereniging. Of liever, een BIZ of anders niet. De gemeente ondersteunde dit initiatief van harte, met professionele ondersteuning voor de BIZ in oprichting en steun vanuit de eigen organisatie. De nieuwe wethouder economie bleek ook een groot pleitbezorger van het belang van detailhandel en horeca in het centrum én van de BIZ. Als kers op de taart bleken de ondernemers in het gebied deze kans, om er gezamenlijk weer iets van te maken, met beide handen aan te grijpen.

Fotografie © Mark Stassen – Bekendmaking uitslag draagvlakmeting 12 februari / Ambassadeurs BIZ IJmuiden Centrum 12 februari

meer weten?

 

Floor Thomasse

senior adviseur
mail mij     LinkedIn