Iedereen telt mee: perspectieven op de stad

juni 2024

Om de uitdagingen in een stad écht goed te doorgronden is het belangrijk om te ervaren hoe álle gebruikers de stad ervaren. Onlangs heeft team Stad & Co twee bijzondere ervaringen opgedaan waarin verschillende groepen in de samenleving centraal stonden. Dit om beter te begrijpen en te ervaren hoe de stad uit diverse gezichtspunten wordt gezien. Iets waar we vaak mee bezig zijn, wat centraal staat in veel van onze projecten én waar we in willen blijven ontwikkelen. 

De stad ervaren vanuit een rolstoel 

Met dank aan Kersten Hulpmiddelen hebben we ervaren hoe de stad Utrecht vanuit het perspectief van een rolstoelgebruiker wordt beleefd. We ontdekten hoe uitdagend het kan zijn om je door een binnenstad te bewegen met obstakels als hoge stoepranden, smalle doorgangen en ontoegankelijke winkels. Ook ondervonden we de ‘impact’ van al die historische klinkers in de stad. Een ervaring die je opnieuw bewust maakt van het belang van een toegankelijke stad.  

De stad ervaren vanuit een dak- of thuisloze 

Utrecht Underground gaf ons inzicht in de wereld van dak- en thuisloosheid in de binnenstad van Utrecht. Onze gids, zelf ervaringsdeskundige, nam ons mee door de straten en naar de plekken die vaak onzichtbaar blijven voor de gemiddelde inwoner. Hij vertelde zijn persoonlijke verhaal en leerde ons over de uitdagingen en obstakels die een dak- of thuisloze dagelijks moet overwinnen.  

Daklozen worde vaak gezien als overlastgevers en ‘een probleem’, waarbij de mens over het hoofd wordt gezien. Initiatieven die gericht zijn op het bieden van ondersteuning en een veilige haven voor deze kwetsbare groep zijn dan ook van groot belang voor elke stad. Deze indrukwekkende rondleiding verrijkt het perspectief van iedereen die in en voor de stad werkt; een aanrader voor iedereen die Utrecht bezoekt! 

Vergroten van bewustzijn 

Beide ervaringen hebben ons nog bewuster gemaakt van de noodzaak om in elk project aandacht te hebben voor betere toegankelijkheid en inclusie in stedelijke omgevingen. 

We blijven ons inzetten voor inclusieve participatieprocessen en voor iedereen toegankelijke steden. We streven ernaar om de stem van iedereen te horen, ongeacht hun situatie. Wij hopen dat onze belevenissen inspireren tot bewustzijn en actie. Samen kunnen we werken aan een inclusieve en toegankelijke stad voor iedereen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief & blijf op de hoogte van onze activiteiten en projecten.

*  Website URL